Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak5. travnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Bilanca trgovine poljoprivrednim proizvodima u EU-u 2023. dosegnula rekordnu razinu, uz smanjenje uvoznih cijena

Nastavno na dobre rezultate trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u EU-u 2022. najnovije izvješće Europske komisije upućuje na to da je bilanca trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u EU-u 2023. dosegnula rekordnu razinu.

Poljoprivredni proizvodi i trgovina

Izvoz iz EU-a dosegnuo je vrijednost od 228,6 milijardi EUR, a uvoz 158,6 milijardi EUR, što je rezultiralo ukupnim viškom od 70,1 milijarde EUR (povećanje za 22 %, tj. 12,8 milijardi EUR u odnosu na 2022.). Taj pozitivan saldo uglavnom je posljedica trajno visokih cijena izvoznih proizvoda iz EU-a i sve nižih svjetskih cijena uvezenih proizvoda. Među proizvodima koji su se najviše izvozili iz EU-a bili su pripravci žitarica, mliječni proizvodi i vino. Kad je riječ o uvozu, EU i dalje bilježi trgovinski deficit u određenim kategorijama proizvoda kao što su uljarice i proteinski usjevi, voće i orašasti plodovi te kava, čaj, kakao i začini. Europska unija i dalje je najveći svjetski trgovac poljoprivredno-prehrambenim proizvodima zahvaljujući njihovoj priznatoj kvaliteti, konkurentnosti i visokoj razini diversifikacije.

Tri glavne uvoznice poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a 2023. bile su Ujedinjena Kraljevina, Sjedinjene Američke Države i Kina.

EU je najviše poljoprivredno-prehrambenih proizvoda uvezao iz Brazila, Ujedinjene Kraljevine i Ukrajine. U izvješću se navodi da se, iako razine uvoza iz Ukrajine nisu bile ujednačene među skupinama proizvoda, ukupna razina uvoza vratila na razine iz 2021.

Više informacija i detaljne tablice možete pronaći u članku.

Pojedinosti

Datum objave
5. travnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj