Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak31. srpnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Akt o digitalnim tržištima: Komisija pokreće savjetovanje o predlošku za izvješćivanje o tehnikama izrade profila potrošača

Putem savjetovanja Komisija želi od dionika dobiti povratne informacije o nacrtu predloška kako bi se u obzir uzeli svi relevantni aspekti izrade profila potrošača. Cilj je osigurati transparentnost i olakšati nadzor koji provode Komisija i nadležna

Novi pozivi na financiranje u okviru programa Digitalna Europa za jačanje kiberotpornosti

Europska komisija danas pokreće savjetovanje o nacrtu predloška za opis tehnika izrade profila potrošača koje nadzornici pristupa primjenjuju za osnovne usluge svoje platforme. Aktom o digitalnim tržištima propisano je da su nadzornici pristupa dužni Komisiji dostaviti taj opis.

Nadzornici pristupa od korisnika prikupljaju i pohranjuju velike količine podataka, zbog čega je poduzetnicima koji će potencijalno ući na tržište i start-up poduzećima teško natjecati se s njima. Transparentnost bi trebala umanjiti mogućnost da izrada detaljnih profila potrošača postane industrijski standard, što bi konkurentima omogućilo da se istaknu tako što će ponuditi bolja jamstva privatnosti.

U nacrtu predloška navode se minimalne informacije koje Komisija očekuje od nadzornika pristupa kako bi se povećala transparentnost i odgovornost njihovih tehnika izrade profila. Opis mora revidirati neovisni revizor, a nadzornici pristupa moraju objaviti smislen i nepovjerljiv pregled opisa. Opis i pregled dužni su ažurirati na godišnjoj razini.

Putem savjetovanja Komisija želi od dionika dobiti povratne informacije o nacrtu predloška kako bi se u obzir uzeli svi relevantni aspekti izrade profila potrošača. Cilj je osigurati transparentnost i olakšati nadzor koji provode Komisija i nadležna tijela. Komisiji će posebno biti korisne povratne informacije koje dostave potencijalni nadzornici pristupa, interesne skupine potrošača, stručnjaci za podatke, relevantna nacionalna nadležna tijela, poslovni korisnici platformi, primjerice oglašivači, i revizori aktivni u relevantnim područjima. Sve zainteresirane strane imaju šest tjedana, tj. do 15. rujna 2023., da putem platforme EUSurvey dostave svoja stajališta o nacrtu.

Komisija će do 6. rujna 2023. odrediti nadzornike pristupa na temelju Akta o digitalnim tržištima. Ta će imenovana poduzeća imati šest mjeseci za usklađivanje s popisom obveza i zabrana iz Akta o digitalnim tržištima.

Pojedinosti

Datum objave
31. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj