Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. listopada 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Afganistan: Komisija priprema paket potpore Afganistanu u iznosu od milijardu eura

Na sastanku skupine G20 o Afganistanu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavit će paket potpore afganistanskom stanovništvu i susjednim zemljama u vrijednosti od oko 1 milijarde EUR kojim će se odgovoriti na hitne potrebe u zemlji...

Afganistan: Komisija priprema paket potpore Afganistanu u iznosu od milijardu eura

Ukupna razvojna pomoć EU-a Afganistanu i dalje je zamrznuta. I dalje je na snazi pet mjerila koja su dogovorili ministri vanjskih poslova EU-a. Redovita razvojna suradnja može se nastaviti tek kad ta mjerila budu ispunjena.

Najava se temelji na raspravi ministara EU-a nadležnih za razvoj o prilagođenom pristupu pružanju izravne potpore afganistanskom stanovništvu radi sprečavanja humanitarne katastrofe, a bez davanja legitimiteta privremenoj talibanskoj vladi.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Moramo učiniti sve što je u našoj moći da bismo spriječili veliki humanitarni i socioekonomski kolaps u Afganistanu, i to brzo. Jasno smo iznijeli uvjete za suradnju s afganistanskim vlastima, među ostalim kad je riječ o poštovanju ljudskih prava. Dosadašnja izvješća govore sama za sebe. Međutim, afganistanski narod ne bi trebao ispaštati zbog postupaka talibana. Stoga je paket potpore Afganistanu namijenjen afganistanskom narodu i zemljama u susjedstvu koje su mu prve pružile pomoć.

Paket potpore Afganistanu

U paketu potpore Afganistanu humanitarna pomoć EU-a kombinira se s pružanjem ciljane potpore za osnovne potrebe koja će biti izravno na korist afganistanskom narodu i susjednim zemljama.

U današnjem je paketu potpore iznos od 300 milijuna EUR za već dogovorene humanitarne svrhe. Ta humanitarna potpora popraćena je dodatnom, specijaliziranom potporom za cijepljenje, smještaj i zaštitu civila te zaštitu ljudskih prava.

Europska komisija nastoji omogućiti korištenje sredstava namijenjenih Afganistanu u iznosu od najmanje 250 milijuna EUR za dodatnu humanitarnu pomoć afganistanskom stanovništvu s hitnim potrebama, što se posebno odnosi na zdravstvo, u skladu s postupcima programiranja Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju.

Ta sredstva, namijenjena izravnoj pomoći lokalnom stanovništvu, usmjerit će se na međunarodne organizacije na terenu, uz poštovanje načela suradnje utvrđenih u Zaključcima Vijeća koje su 21. rujna dogovorili ministri vanjskih poslova EU-a.

Zemlje u neposrednom susjedstvu prve su izbjeglim Afganistancima pružile utočište. Stoga će se dodatna sredstva dodijeliti tim zemljama radi potpore upravljanju migracijama i suradnji u području sprečavanja terorizma te borbe protiv organiziranog kriminala i krijumčarenja migranata.

Ukupna potpora afganistanskom stanovništvu iznosit će oko milijardu eura.

Kako je istaknuto na Forumu EU-a na visokoj razini o pružanju zaštite ugroženim Afganistancima, sigurna i zakonita zaštita u EU-u kratkoročno se odnosi na one Afganistance koji imaju neke veze s EU-om i njegovim državama članicama i ugrožene skupine kao što su branitelji ljudskih prava, žene, novinari, aktivisti civilnog društva, policija i službenici za izvršavanje zakonodavstva te suci i zaposlenici u pravosudnom sustavu, s obiteljima.

U okviru višegodišnjeg programa Komisija će državama članicama koje odluče primiti ugrožene Afganistance srednjoročno i dugoročno pomagati financijskim sredstvima EU-a za preseljenje i humanitarni prihvat i na druge komplementarne načine te operativnom pomoći agencija EU-a za pravosuđe i unutarnje poslove.

Kontekst

Paket potpore Afganistanu predsjednica Europske komisije najavila je u svojem govoru o stanju Europske unije 15. rujna 2021.

Pojedinosti

Datum objave
13. listopada 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj