Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak17. svibnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Prve države članice obećale su oko 270 milijuna eura za provedbu inicijative ALMA

Prve države članice izrazile su predanost provedbi nove Komisijine inicijative ALMA („Aim, Learn, Master, Achieve”) za potporu mladima u nepovoljnom položaju na putu prema tržištu rada ili daljnjem obrazovanju.

Young Europeans

Na događanju posvećenom zapošljavanju mladih koje je Komisija organizirala prošli tjedan navedeno je da se dosad više od polovine država članica obvezalo uvesti inicijativu ALMA u svojim zemljama. Osim toga, prema trenutačnim procjenama već se osam država članica obvezalo izdvojiti oko 270 milijuna eura za inicijativu ALMA u okviru svojih programa Europskog socijalnog fonda (ESF+). Očekuje se da će još više država obvezati na izdvajanje sredstava za tu novu inicijativu kako bi mladi iz cijele Europe imali koristi od nje.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Inicijativom ALMA želimo pomoći mladima da pronađu svoj put u životu i uspiju ondje gdje im sustav dosad to nije omogućivao. Riječ je o približavanju Europe široj zajednici tako da se mladim Europljanima omogući stjecanje radnog iskustva, lakše zapošljavanje i bolji životni izgledi. Mladi su oni koji stvaraju bolju budućnost.

Nicolas Schmit, povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava, rekao je: EU pruža potporu svim mladima, a posebno onima koji se suočavaju s poteškoćama. Sudjelovanjem u inicijativi ALMA mladi u nepovoljnom položaju steći će samopouzdanje, povjerenje i uvjerenje da mogu uspjeti u životu. Komisija je vrlo predana uspjehu te inicijative.

Na događanju održanom 12. svibnja predstavnici vlada te predstavnici Međunarodne organizacije rada, socijalni partneri, poduzeća i javne službe za zapošljavanje raspravljali su o izazovima i mogućnostima povezanima sa zapošljavanjem mladih. Razmijenili su i stajališta o tome kako postići uspjeh novog programa mobilnosti u području socijalne uključenosti, inicijative ALMA. Mladi iz Belgije, Češke, Njemačke, Irske, Italije, Poljske, Španjolske i Švedske došli su u Bruxelles da podijele svoje priče o tome kako su im pomogli programi slični inicijativi ALMA i kako im je to iskustvo promijenilo živote.

Kontekst

U svojem govoru o stanju Unije predsjednica Komisije Ursula von der Leyen najavila je da će se tijekom Europske godine mladih 2022. pokrenuti nova inicijativa ALMA. Izjavila je: Europi je potrebna sva njezina mladež. Moramo pružiti veću potporu onima koji se nađu izvan sustava – onima koji nisu zaposleni, ne obrazuju se i ne osposobljavaju. Njima ćemo ponuditi novi program pod nazivom ALMA.

ALMA je inicijativa za aktivno uključivanje mladih u nepovoljnom položaju (u dobi od 18 do 30 godina) koji nisu zaposleni, ne obrazuju se i ne osposobljavaju. Uz intenzivno osposobljavanje prije i nakon boravka u inozemstvu sudionicima će se u drugoj državi članici EU-a ponuditi iskustvo učenja povezano s poslom uz odgovarajući nadzor, u trajanju od dva do šest mjeseci.

Cilj je inicijative poboljšati vještine, znanje i iskustvo sudionika kako bi se mogli uključiti na tržište rada ili nastaviti obrazovati nakon što se vrate u svoje matične zemlje te im pružiti priliku da uspostave nove kontakte diljem Europe.

Države članice potiču se da prema potrebi dodijele sredstva iz svojih programa Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) za razdoblje 2021. – 2027. za provedbu inicijative ALMA. Osim toga, Komisija pruža administrativnu pomoć državama članicama u uspostavi i provedbi te inicijative.

Novom inicijativom Komisija u okviru europskog stupa socijalnih prava ponovno potvrđuje svoju predanost borbi protiv nejednakosti i pružanju aktivne potpore zapošljavanju i stjecanju vještina, posebno mladima u nepovoljnom položaju. ALMA će pomoći i u provedbi Garancije za mlade koja je pojačana 2020. Pritom će ALMA dopuniti postojeće programe kojima se podupire mobilnost mladih kao što su Erasmus Plus i Europske snage solidarnosti.

Više informacija

Internetske stranice inicijative ALMA

Novosti: „Zemlje EU-a obvezuju se na ostvarenje inicijative ALMA”

Internetske stranice Europskog socijalnog fonda (ESF+)

Internetske stranice Europske godine mladih

Pojedinosti

Datum objave
17. svibnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj