Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak4. lipnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Službe Komisije i ERGA podupiru provedbu Akta o digitalnim uslugama

Suradnja će biti usmjerena na nadzor vrlo velikih internetskih platformi i tražilica.

bržu provedbu Akta o digitalnim uslugama kod nezakonitog internetskog sadržaja

Službe Komisije zadužene za provedbu Akta o digitalnim uslugama (DSA)Europska skupina regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA) dogovorile su se da će strukturirati trajnu suradnju kako bi poduprle Komisijine nadzorne i provedbene aktivnosti u okviru Akta o digitalnim uslugama. Suradnja će biti usmjerena na nadzor vrlo velikih internetskih platformi i tražilica.

ERGA okuplja nacionalna regulatorna tijela za medije, u skladu s Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama, i vrijedan je izvor informacija za svakodnevni rad Komisije kao regulatora za vrlo velike internetske platforme i internetske tražilice. ERGA će djelovati kao posrednik u prikupljanju relevantnih informacija na nacionalnoj razini i izradi izvješća o, među ostalim, pitanjima povezanima s medijskim pluralizmom, dezinformacijama i zaštitom maloljetnika. Suradnja s ERGA-om pomoći će Komisiji u utvrđivanju i procjeni sistemskih rizika u tim područjima. 

Razvoj stručnog znanja i kapaciteta u suradnji s ERGA-om pomoći će i Europskom odboru za digitalne usluge, koji se sastoji od koordinatora za digitalne usluge, da ostvari ciljeve utvrđene Aktom o digitalnim uslugama. 

Komisija je sklopila i administrativni dogovor s organizacijom OfCom, medijskim regulatorom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, te bilateralne administrativne sporazume s nacionalnim regulatornim tijelima u Francuskoj, Irskoj, Italiji i Nizozemskoj. Aktivna suradnja s državama članicama, nacionalnim regulatornim tijelima i tijelima EU-a ključna je za učinkovitu provedbu Akta o digitalnim uslugama i sigurno te pouzdano internetsko okruženje u EU-u.

Pojedinosti

Datum objave
4. lipnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj