Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. studenoga 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Postupci zbog povrede: Komisija poduzela korake radi potpune, ispravne i pravodobne provedbe prava Unije u korist građana i poduzeća

Kako bi pomogla građanima i poduzećima da u potpunosti iskoriste prednosti unutarnjeg tržišta, Europska komisija vodi stalni dijalog s državama članicama koje ne poštuju pravo EU-a i, ako je potrebno, protiv njih pokreće postupke zbog povrede.

Postupci zbog povrede: Komisija poduzela korake radi potpune, ispravne i pravodobne provedbe prava Unije u korist građana i poduzeća

Današnje odluke donesene u okviru redovnih odluka o povredama uključuju 34 službene opomene. Točnije, 29 službenih opomena u skladu s člankom 258. Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) i pet službenih opomena na temelju članaka 258. do 260. UFEU-a, 15 obrazloženih mišljenja i jedno dodatno obrazloženo mišljenje te šest upućivanja na Sud EU-a, uključujući četiri upućivanja na temelju članka 258. UFEU-a i 2 u skladu s člankom 260. UFEU-a.

Također je zaključeno 46 predmeta jer je predmetna država članica, u suradnji s Komisijom, riješila problem i osigurala usklađenost s pravom EU-a te stoga upućivanje predmeta Sudu Europske unije nije potrebno. Sažetak glavnih odluka i upućivanja na relevantna priopćenja za medije dostupni su ovdje. Ovdje su opisani ključni aspekti postupaka zbog povrede prava EU-a.

Pojedinosti

Datum objave
12. studenoga 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj