Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Euro u Hrvatskoj
Euro u Hrvatskoj

Doznajte više o našoj zajedničkoj valuti

Euro je zajednička valuta 19 država članica Europske unije (Austrija, Belgija, Cipar, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska) koje zajedno čine europodručje.  

1992. Ugovorom iz Maastrichta odlučeno je da će Europa imati jaku i stabilnu jedinstvenu valutu za 21. stoljeće. Uvođenje eura kao zajedničke valute bio je jedan od najznačajnijih koraka u europskoj integraciji i jedan od velikih uspjeha Europe. Danas je euro službena valuta za 340 milijuna Europljana i ima praktične koristi od njegove upotrebe, uskoro i u Hrvatskoj.

Koji je cilj uvođenja eura?

Euro nudi brojne prednosti pojedincima, poduzećima i gospodarstvima zemalja koje ga upotrebljavaju poput većeg izbora i boljih i stabilnijih cijena, lakše prekogranične kupovine, većeg tržišnog natjecanja između trgovina i dobavljača kao i jeftinijeg i lakšeg putovanja.

Hrvatska je postala članicom Europske unije 1. srpnja 2013. i već tada neslužbeno i indirektno počinje priprema za prelazak na euro. Svaka država članica samostalno određuje kada će započeti postupak uvođenja eura uzimajući u obzir više elemenata, uključujući odnos ekonomskih koristi i troškova.

2018. godine Vlada RH i Hrvatska narodna banka zajedno predstavile Strategiju uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj i time počinje službeni proces, koji se sastojao od mnogo koraka tijekom sljedećih šest godina, od kojih su najvažniji:

  • srpanj 2020. – kuna uključena u europski tečajni mehanizam (ERM II) i preuzete dodatne reformske mjere
  • listopad 2020. - započela bliska suradnja s Europskom središnjom bankom
  • prosinac 2020. - Vlada RH usvojila Nacionalni plan zamjene hrvatske kune
  • ožujak 2022. – provedene dodatne reformske mjere (ERM II)
  • lipanj 2022.Komisija i Europska središnja banka objavljuju izvješća o konvergenciji (potvrda da su zadovoljeni svi kriteriji)
  • srpanj 2022. - nakon pozitivnog mišljenja Europskog parlamenta, Vijeće EU-a donosi odluku o uvođenju eura u Hrvatskoj
  • siječanj 2023. – uvođenje eura.

 

Prelazak na euro

Hrvatska uvodi euro kao službenu nacionalnu valutu 1. siječnja 2023. Glavni je podatak tog razdoblja, dakako, tečaj po kojem će se odvijati konverzija. Fiksni tečaj, ugovoren 12. lipnja 2022., po kojem će se odvijati konverzija iznosi: 7,53450 kuna za 1 euro.

  • Najvažniji su mehanizmi u prelasku na euro dvojno iskazivanje cijena, sustav zamjene novčanica i razne mjere zaštite potrošača.
  • Razdoblje je obveze dvojnog iskazivanja cijena od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023.

Jeste li znali?

Euro je službena valuta i izvan Europske unije. Ne iznenađuje činjenica da i mikrodržave Andora, Monako, San Marino i Država Vatikanskog Grada upotrebljavaju euro. Sve četiri čak imaju vlastite kovanice eura. Kosovo[1] i Crna Gora također se koriste eurom, premda to nije službeno dogovoreno.

Eurokovanice imaju zajedničku stranu i nacionalnu stranu. Nacionalna strana upućuje na državu izdavanja. Zajedničke strane kovanica dizajnirao je Luc Luycx iz Belgijske kraljevske kovnice. Također, svaka država može izdati dvije prigodne kovanice na godinu. Obilježja, značajke i zajedničke strane tih kovanica jednake su onima običnih kovanica od 2 €. Ono što ih čini različitima jest prigodan dizajn na nacionalnoj strani.

[1] Ova oznaka ne dovodi u pitanje stajališta o statusu i u skladu je s Rezolucijom 1244/1999 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Povezane vijesti