Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Programi EU
Financiranje i bespovratna sredstva

Europska unija financira projekte i programe iz raznih područja.

Uspješna istraživanja čine Europu boljim mjestom za život jer poboljšavaju zdravstvenu skrb, razvoj održivih poljoprivrednih metoda i stvaraju inovativne proizvode i usluge.

EU svake godine pruža potporu više od 200 000 poduzeća u obliku poslovnih kredita, mikrofinanciranja, jamstava i poduzetničkog kapitala.

Financiranje malih i srednjih poduzeća

Financiranje istraživanja

Financiranje istraživanja ima ključnu ulogu u poticanju inovacija radi ostvarivanja ciljeva održivosti Europske komisije navedenih u zelenom planu i postizanja digitalne tranzicije EU-a.

Obzor 2020. glavni je financijski instrument kojim se ulaganja u istraživanja ističu kao ključna za pametan, održiv i uključiv gospodarski rast i radna mjesta u EU-u. Tijekom 7 godina trajanja programa Obzor 2020. (2014. - 2020.) financiran je 521 projekt hrvatskih istraživača uz financijski doprinos EU u iznosu od 121,9 milijuna eura.

Proračun sljedećeg programa ulaganja u istraživanja i inovacije (Obzor Europa) trebao bi iznositi oko 100 milijardi eura.

Osim što financira poslovna istraživanja, EU podupire istraživače u svim fazama njihove karijere i akademskog osposobljavanja.  Agencija za mobilnost i programe EU-a je, uz MZO, HAMAG-BICRO, SRCE i MUP, jedna od institucija u kojoj djeluju nacionalne osobe za kontakt za određena područja programa Obzor Europa. Provjerite popis i kontakt informacije nacionalnih osoba za kontakt programa Obzor Europa.

Kako financiranje istraživanja koristi Hrvatskoj

Priče o uspješnim istraživanjima u EU-u

Programi i natječaji EU-a za financiranje istraživanja

Mogućnosti financiranja i smjernice

Sve o programima financiranja EU-a

Informacije o dostupnim vrstama financiranja, pregled glavnih programa financiranja i načini upravljanja financijskim sredstvima EU-a.

Postupci financiranja i smjernice

Korisne informacije o prihvatljivosti i postupcima podnošenja zahtjeva i odabira za dodjelu financijskih sredstava EU-a.

Sustav financijske transparentnosti

Pretražite bazu podataka o primateljima financijskih sredstava EU-a u Hrvatskoj i cijelom EU-u, uključujući iznose i svrhe sredstava te lokacije primatelja.

Otvorene mogućnosti financiranja