Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
O Europskoj uniji
O Europskoj uniji

Europska unija jedinstveno je gospodarsko i političko partnerstvo koje je osiguralo više od pola stoljeća mira, stabilnosti i blagostanja.

Europska unija (EU) osigurala je više od pola stoljeća mira, stabilnosti i blagostanja, pomogla je podići životni standard europskih građana i uvela jedinstvenu europsku valutu, euro. Započela je kao ekonomska unija i s vremenom se proširila na niz područja, od klime i okoliša do vanjskih odnosa i sigurnosti.

EU je jedinstveno gospodarsko i političko partnerstvo 27 europskih zemalja. Osnovale su ga Belgija, Njemačka, Francuska, Italija, Luksemburg i Nizozemska 1958. pod nazivom Europska ekonomska zajednica (EEZ). Otada su im se pridružile još 22 zemlje i zajednica je od 1993. poznata pod nazivom Europska unija. Ujedinjena Kraljevina napustila je EU krajem 2020.

EU se temelji na vladavini prava. Sve su njegove aktivnosti utemeljene na ugovorima te dobrovoljnom i demokratskom dogovoru svih država članica.

Ciljevi i vrijednosti EU-a

Države članice EU-a i zemlje kandidatkinje

EU – činjenice i brojke

Institucije EU-a

EU ima jedinstvenu institucijsku strukturu. Šire prioritete određuju vlade država članica na redovnim sastancima na vrhu, a odluke donose brojne institucije, među kojima su najvažnije sljedeće četiri institucije:

  • Europski parlament: zakonodavno tijelo koje biraju građani EU-a, a koje glasa o donošenju zakona, sporazuma i proračuna te nadgleda rad drugih institucija EU-a
  • Europsko vijeće: okuplja čelnike svih država članica radi utvrđivanja općeg programa i političkih prioriteta EU-a
  • Vijeće Europske unije:  sastoji se od nacionalnih ministara i zajedno s Parlamentom pregovara o zakonodavstvu EU-a i donosi ga
  • Europska komisija: izvršno tijelo EU-a koje izrađuje nacrte zakonodavnih akata i provodi odluke zakonodavnih tijela
  • EU ima i diplomatsko tijelo, odnosno Europsku službu za vanjsko djelovanje, i Sud Europske unije koji osigurava poštovanje prava Unije

Više o institucijama, tijelima i agencijama EU-a

Postupci donošenja odluka EU-a

Nobelova nagrada za mir

Europska unija dobila je 2012. Nobelovu nagradu za mir za stabilizirajuću ulogu koju je imala u preobrazbi većeg dijela Europe iz zaraćenog kontinenta u kontinent mira te za promicanje pomirenja, demokracije i ljudskih prava u Europi.

Povezani sadržaji

Pročitajte najnovije vijesti iz EU-a

Ključni prioriteti EU-a do 2024.