Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak12. siječnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Suradnja Komisije i Europskog investicijskog fonda radi poticanja ulaganja u inovacije u području obrane

Komisija i Europski investicijski fond (EIF) udružili su snage radi potpore obrani i sigurnosti EU-a pokretanjem instrumenta vlasničkog kapitala u području obrane.

Thierry Breton

Komisija i Europski investicijski fond (EIF) udružili su snage radi potpore obrani i sigurnosti EU-a pokretanjem instrumenta vlasničkog kapitala u području obrane.

Inicijativom u vrijednosti od 100 milijuna eura iz Europskog fonda za obranu i dodatnih 75 milijuna eura iz Europskog investicijskog fonda znatno će se povećati ulagački kapacitet EIF-a kojim će se sljedeće četiri godine pružati potpora fondovima privatnog vlasničkog kapitala i poduzetničkog kapitala u području tehnologija relevantnih za obranu.

Očekuje se da će se tom inicijativom u vrijednosti od 175 milijuna eura privući dodatna privatna ulaganja u fondove koje obuhvaća, čime će se mobilizirati ukupno oko 500 milijuna eura za potporu europskim poduzećima.

Instrumentom vlasničkog kapitala u području obrane nastoji se potaknuti razvoj ekosustava ulaganja privatnih sredstava u inovacije u području obrane. Inicijativa će biti usmjerena na tehnologije s potencijalom dvojne namjene koje obuhvaćaju civilne i obrambene primjene kako bi se dodatno ojačala sigurnost EU-a, u skladu s ciljevima programa InvestEU.

Ta nova mogućnost financiranja bit će popraćena aktivnostima izgradnje kapaciteta kojima se upraviteljima fondova pruža potpora u razvoju i upravljanju fondovima. Više informacija o inicijativi dostupno je u priopćenju za medije i na posebnoj internetskoj stranici.

Pojedinosti

Datum objave
12. siječnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj