Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. rujna 2015.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Akcijski plan za poticanje financiranja poduzeća i ulaganja

Unija tržišta kapitala#capitalmarketsunion

20150930_cmu_1.jpg

Europska komisija pokrenula je danas akcijski planza uniju tržišta kapitala kako bi pridonijela uspostavi istinskog jedinstvenog tržišta kapitala u svih 28 država članica EU-a. Danas se objavljuju i prvi i najhitniji koraci tog plana, primjerice ponovno pokretanje zdravih tržišta sekuritizacije.

Cilj unije tržišta kapitala, kao jednog od prioriteta Junckerove Komisije u području poticanja otvaranja radnih mjesta, rasta i ulaganja diljem EU-a te ključnog elementa Plana ulaganja, jest izravno se suočiti s manjkom ulaganja povećanjem broja i raznolikosti izvora financiranja europskih poduzeća i dugoročnih projekata.

Alternativni izvori financiranja kojima se dopunjuje bankarsko financiranje, uključujući tržišta kapitala, rizični kapital, skupno financiranje i industriju upravljanja imovinom, češće se upotrebljavaju u drugim dijelovima svijeta i trebali bi imati veću ulogu u osiguravanju financijskih sredstava poduzećima koja teško dolaze do financiranja, posebno MSP-ovima i novoosnovanim poduzećima. Različiti izvori financiranja pozitivni su za ulaganja i za poslovanje, a ključni su i za financijsku stabilnost jer ublažavaju učinak mogućih problema u bankarskom sektoru na poduzeća i na njihov pristup financiranju. Stoga i uspostava unije tržišta kapitala ima važnu ulogu u konačnoj uspostavi europske ekonomske i monetarne unije.

Komisija uz to želi ukloniti i prepreke koje sprečavaju prekogranična ulaganja u EU-u kako bi poduzeća i infrastrukturni projekti mogli lakše doći do potrebnih financijskih sredstava, neovisno o njihovu poslovnom nastanu.

Unija tržišta kapitala srednjoročni je projekt s nekoliko važnih ranih inicijativa. Komisija je danas predstavila prvi niz mjera za pokretanje visokokvalitetne sekuritizacijei promicanje dugoročnog ulaganja u infrastrukturu


. Osim toga, Komisija će do kraja godine objaviti prijedlog izmjena Direktive


o prospektu kako bi mala i srednja poduzeća jednostavnije i jeftinije mogla prikupiti kapital.

Nadalje, Komisija je započela dva savjetovanja, o fondovima rizičnog kapitalai o pokrivenim obveznicama


.

U skladu s načelima bolje regulative Komisija pokreće i poziv na dostavu očitovanjao kumulativnom učinku financijskih propisa kako bi preispitala dovode li do željenih učinaka odnosno da ne dovode, primjerice, do preklapanja izvještajnih zahtjeva ili nedosljednosti među različitim propisima.

Sveukupni cilj Komisije u pogledu unije tržišta kapitala jest stvoriti mogućnosti za ulagače, uključiti sektor financija u širu ekonomiju i potaknuti stvaranje otpornijeg financijskog sustava dubljom integracijom i većim tržišnim natjecanjem. Naš će pristup biti pragmatičan i odvijat će se postupno na temelju stroge ekonomske analize i vodeći računa o rizicima za financijsku stabilnost.

Više: IP-15-5731

Video: Unija tržišta kapitala

Pojedinosti

Datum objave
30. rujna 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj