Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. kolovoza 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Koronavirus: Komisija zaključila razgovore kojima je za građane Europe osigurala buduće cjepivo protiv koronavirusa

Europska komisija zaključila je preliminarne razgovore s jednim farmaceutskim poduzećem o nabavi potencijalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19. Predviđeni ugovor s poduzećem Sanofi omogućio bi kupnju cjepiva svim državama članicama. Predviđeno je da...

Koronavirus: Komisija zaključila razgovore kojima je za građane Europe osigurala buduće cjepivo protiv koronavirusa

Predsjednica von der Leyen izjavila je: Europska komisija poduzima sve što je u njezinoj moći da građanima Europe osigura brz pristup sigurnom cjepivu koje će ih zaštititi od koronavirusa. Današnji dogovor sa Sanofijem prvi je važan temelj mnogo šire europske strategija za cjepiva. Uskoro će ih biti još. Poodmakli smo u pregovorima i s nekoliko drugih poduzeća. Iako danas još ne znamo koje će se cjepivo u konačnici pokazati najboljim, Europa ulaže u razna obećavajuća cjepiva, koja se razvijaju raznim vrstama tehnologije. Tako je izglednije da ćemo brzo doći do učinkovitog lijeka protiv virusa. Cjepivo bi bilo istinsko svjetsko dobro. Riješeni smo pomoći da se osigura pristup i ranjivijim zemljama, kako bi pronašle svoj put iz ove krize.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Sigurno i učinkovito cjepivo protiv bolesti COVID-19 najsigurnija je strategija izlaska iz krize. Zato pregovaramo o ujedinjenom Unijinu pristupu da bismo u nekoliko sljedećih tjedana osigurali doze obećavajućeg potencijalnog cjepiva. Današnja je najava o zaključenju preliminarnih razgovora sa Sanofijem prvi važan korak u tom smjeru, da našim građanima osiguramo jednak pristup cjepivu.

Danas zaključeni preliminarni razgovori trebali bi rezultirati sporazumom o prethodnoj kupnji koji bi se financirao sredstvima iz Instrumenta za hitnu potporu, u kojemu su sredstva namijenjena za potencijalna cjepiva različitih profila i različitih proizvođača.

Europska komisija riješena je osigurati da cjepivo dobije svatko kome je potrebno, ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Nitko neće biti siguran sve dok svi ne budemo sigurni.

Zato je od 4. svibnja 2020. gotovo 16 milijardi eura prikupljeno pod okriljem globalnoga odgovor na koronavirus, globalnog djelovanja za univerzalan pristup testiranju, liječenju i cjepivima protiv koronavirusa i globalni oporavak.

Komisija je, osim toga, spremna s međunarodnim partnerima ispitati bi li se zemlje u značajnom broju složile s prijedlogom da se resursi objedine i zajednički rezerviraju buduća cjepiva od proizvođača, istodobno za vlastite potrebe i za zemlje sa srednjim i niskim dohotkom. Zemlje s visokim dohotkom mogle bi nastupiti kao skupina uključivih međunarodnih kupaca i tako ubrzati razvoj sigurnih i učinkovitih cjepiva i maksimalno olakšati pristup takvim cjepivima svima u svijetu kojima su potrebna.

Kontekst

Europska komisija predstavila je 17. lipnja europsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene učinkovitih i sigurnih cjepiva protiv bolesti COVID-19. U zamjenu za pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva u određenom roku, Komisija bi sporazumima o prethodnoj kupnji financirala dio početnih troškova proizvođača cjepiva. Uložena sredstva smatrala bi se predujmom za cjepiva koja će zapravo kupovati države članice.

Zbog visokih troškova i visoke stope neuspjeha odluka o ulaganju u cjepivo protiv bolesti COVID-19 za proizvođače je vrlo rizična pa će ovi sporazumi omogućiti ulaganja koja se u protivnom vjerojatno ne bi ostvarila.

Poduzeće Sanofi za svoje potencijalno cjepivo planira u lipnju 2021. od Europske agencije za lijekove (EMA) zatražiti odobrenje za stavljanje u promet, nakon što u fazi III kliničkih ispitivanja dobije obećavajući imunološki odgovor.

Više informacija

Strategija za cjepiva

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Pojedinosti

Datum objave
1. kolovoza 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj