Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak28. ožujka 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija objavila poziv za poticanje lokalnih i regionalnih inovacija u 100 regionalnih inovacijskih dolina

Cilj inicijative je pronaći do 100 regija koje planiraju bolju koordinaciju ulaganja i politika u području istraživanja i inovacija te suradnju na međuregionalnim inovacijskim projektima.

Komisija objavila poziv za poticanje lokalnih i regionalnih inovacija u 100 regionalnih inovacijskih dolina

Komisija je danas tijekom događanja Partnerstva za regionalne inovacije objavila poziv na iskaz interesa za regionalne inovacijske doline kako bi se unaprijedili europski inovacijski ekosustavi, bolje povezali inovacijski akteri diljem Europe, među ostalim u regijama koje zaostaju, riješili hitni društveni izazovi i potaknula snažnija kohezija.

Kao vodeća inicijativa u okviru Novog europskog programa za inovacije, regionalne inovacijske doline usredotočit će se na rješavanje inovacijskog jaza iskorištavanjem visokotehnoloških inovacija.  Cilj inicijative je pronaći do 100 regija koje planiraju bolju koordinaciju ulaganja i politika u području istraživanja i inovacija te suradnju na međuregionalnim inovacijskim projektima. Tu inicijativu podržava Europski odbor regija.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: S regionalnim inovacijskim dolinama nastojimo uspostaviti zajednicu regija koje odgovaraju na lokalne izazove i potrebe te istodobno doprinose strateškim prioritetima Unije. Regija preuzimanjem obveze da postane regionalna inovacijska dolina želi izgraditi otpornost u kontekstu globalne konkurencije. Pozivamo regije da udruže snage i razviju snažan europski inovacijski ekosustav.

Elisa Ferreira, povjerenica za koheziju i reforme, dodala je: Inovacije su najbolji odgovor Europe na izazove zelene i digitalne tranzicije. Fondovi kohezijske politike i program Obzor Europa prvi put blisko surađuju na podupiranju međuregionalne suradnje u području inovacija. Radujem se prijavi zainteresiranih regija EU-a u ovom važnom trenutku kako bi se smanjio inovacijski jaz i izgradila snažnija, povezanija i konkurentnija Unija.

Cilj Partnerstva za regionalne inovacije je povezati i ojačati inovacijske ekosustave diljem EU-a koji imaju različite razine uspješnosti. To bi im trebalo pomoći da iskoriste dodatne prednosti, kao i da lokalne i regionalne napore usmjere na ključne izazove s kojima se EU suočava, kao što su smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, povećanje sigurnosti opskrbe hranom ili olakšavanje digitalne transformacije.

Cilj Novog europskog programa za inovacije je staviti Europu na vodeći položaj novog vala inovacija u području naprednih tehnologija i novoosnovanih poduzeća. Pomoći će Europi u razvoju i stavljanju na tržište novih tehnologija za rješavanje društvenih izazova.

Više informacija o danas objavljenom pozivu dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
28. ožujka 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj