Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. ožujka 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija objavila opće izvješće o aktivnostima Europske unije u 2021.

Komisija je danas objavila Opće izvješće o aktivnostima EU-a za 2021. koje se objavljuje svake godine u skladu s uputama iz članka 249. stavka 2. Ugovora o funkcioniranju Europske unije.

Komisija objavila opće izvješće o aktivnostima Europske unije u 2021.

Komisija je danas objavila Opće izvješće o aktivnostima EU-a za 2021. koje se objavljuje svake godine u skladu s uputama iz članka 249. stavka 2. Ugovora o funkcioniranju Europske unije. 2021. obilježilo je uvođenje sigurnih i učinkovitih cjepiva protiv bolesti COVID-19 u EU-u, ključnog elementa u borbi protiv pandemije.

Do kraja godine 79,8 % odraslih u EU-u bilo je cijepljeno, a EU je izvezao ili podijelio više od 1,7 milijardi doza cjepiva u 165 zemalja. Plan oporavka u okviru instrumenta NextGenerationEU u iznosu od 800 milijardi eura također je stupio na snagu 2021.

Države članice izradile su nacionalne planove za oporavak i otpornost u kojima su utvrđena ulaganja i reforme za ublažavanje posljedica pandemije i ubrzanje zelene i digitalne tranzicije. Do kraja 2021. Komisija je izdala pozitivne ocjene za 22 nacionalna plana u vrijednosti većoj od 445 milijardi eura.

Današnje izvješće pokazuje napredak u tome da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. zahvaljujući prvom propisu o klimi i nizu prijedloga koji će mu omogućiti ostvarivanje klimatskih ambicija.

EU je nastavio blisko surađivati s međunarodnim partnerima na postizanju ciljeva Pariškog sporazuma, među ostalim na konferenciji COP26 o klimatskim promjenama u Glasgowu.

Komisija je predložila i niz inicijativa za jačanje tehnološke suverenosti Europe i postizanje ambicija EU-a u pogledu digitalne transformacije do 2030. Osim toga, prošle je godine EU pokrenuo Global Gateway, Konferenciju o budućnosti Europe, nove zakone o političkom oglašavanju, biračkim pravima i financiranju stranaka, kao i Europski instrument mirovne pomoći, te otvorio novo poglavlje u odnosima EU-a i SAD-a. Izvješće je dostupno na službenim jezicima EU-a u obliku knjige i na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
9. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj