Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. studenoga 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Dogovor o proračunu EU-a za 2020.: borba protiv klimatskih promjena i ostvarivanje prioriteta EU-a

Tri institucije EU-a postigle su dogovor o proračunu EU-a za 2020. EU će sada svoja sredstva moći usmjeriti na prioritete važne za građane, odnosno na klimatske promjene, radna mjesta, mlade, sigurnost i solidarnost u EU-u.

Proračun EU-a za 2020.

Proračun za sljedeću godinu znači i pripremu za prijelaz na sljedeći proračunski ciklus jer će biti sedmi i posljednji proračun u aktualnom dugoročnom proračunskom razdoblju EU-a 2014. – 2020.

Günther H. Oettinger, europski povjerenik za proračun i ljudske resurse, rekao je: Proračun EU-a za 2020. znači kontinuitet. Posljednji je u aktualnom dugoročnom proračunskom razdoblju i posljednji koji je predložila i o kojem je pregovarala Junckerova Komisija. Proračunska sredstva bit će usmjerena tamo gdje su potrebna, potaknut će se zapošljavanje, suočavanje s klimatskim promjenama i ulaganja u Europi. Ulagat ćemo u mlade i Europu učiniti sigurnijom. Svi ti prioriteti uzeti su u obzir i u prijedlogu Komisije za dugoročni proračun EU-a nakon 2020. U ovom trenutku trebamo raditi na pravodobnom donošenju sljedećeg dugoročnog proračuna da bismo građanima pružili sigurnost i stabilnost te i dalje stvarali dodanu vrijednost EU-a za sve.

Proračun EU-a za 2020. iznosi 168,69 milijardi eura u obvezama (iznos u kojem se u danoj godini mogu sklapati ugovori) te 153,57 milijardi eura u sredstvima za plaćanje (iznos koji će se isplatiti).

Pojedinosti

Datum objave
19. studenoga 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj