Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak27. svibnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Akt o industriji s nultom neto stopom emisija za čiste tehnologije i zelena radna mjesta u EU-u

Komisija pozdravlja donošenje Akta o industriji s nultom neto stopom emisija, kojim će EU ojačati proizvodne kapacitete za ključne čiste tehnologije

EU zastave

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Zahvaljujući Aktu o industriji s nultom neto stopom emisija EU sada ima regulatorno okruženje koje nam omogućuje da brzo povećamo proizvodnju čistih tehnologija. Aktom se stvaraju najbolji uvjeti za sektore koji su ključni za postizanje nulte neto stope emisija do 2050. Potražnja raste u Europi i svijetu, a sada smo je spremni zadovoljiti.

Stvaranjem jedinstvenog i predvidljivog poslovnog okruženja za sektor proizvodnje čistih tehnologija, Aktom o industriji s nultom neto stopom emisija povećat će se konkurentnost i otpornost industrijske baze EU-a te poduprijeti otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i zapošljavanje kvalificirane radne snage. Poticanjem proizvodnje tehnologija s nultom neto stopom emisija unutar EU-a smanjit će se rizik da ovisnost o fosilnim gorivima zamijenimo tehnološkom ovisnošću o vanjskim akterima. To će pomoći da naš energetski sustav postane čišći i sigurniji, pri čemu će cjenovno pristupačni i čisti izvori energije zamijeniti nestabilan uvoz fosilnih goriva.

Priopćenje za medije te pitanja i odgovori dostupni su na internetu. 

Pojedinosti

Datum objave
27. svibnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj