Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. studenoga 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Ulaganje u obrazovanje u Europi pokazuje znakove oporavka, ali uključivanje ostaje izazov

Pregled obrazovanja i osposobljavanja godišnja je publikacija koja obuhvaća razvoj obrazovanja i osposobljavanja u EU-u. Oslanja se na širok raspon kvantitativnih i kvalitativnih izvora, koji obuhvaćaju podatke Eurostata, studije i istraživanja OECD...

istock-25162534.jpg

U ovogodišnjem izdanju Pregleda obrazovanja i osposobljavanja ( Education and Training Monitor) Europske komisije govori se o napretku u ostvarenju važnih ciljeva EU-a, ali i ističe da države članice svoje obrazovne sustave moraju učiniti relevantnijima i uključivijima, posebice u pogledu integracije novopridošlih izbjeglica i migranata.

Kontekst

Pregled obrazovanja i osposobljavanja Europske komisije za 2016. peto je izdanje tog godišnjeg izvješća u kojemu se na temelju brojnih podataka prikazuje razvoj sustava obrazovanja i osposobljavanja u Europi. Njime se mjeri napredak Europe u ostvarivanju glavnih ciljeva strategije Europa 2020. u području obrazovanja u okviru šire strategije EU-a za rast i zapošljavanje.

U Pregledu se analiziraju najveći izazovi za europske obrazovne sustave i predstavljaju političke mjere za njihovu prilagodbu društvenim potrebama i potrebama tržišta rada. Izvješće sadržava usporedbu po državama, 28 detaljnih izvješća za svaku državu te posebnu internetsku stranicu s dodatnim podacima i informacijama. Plan ulaganja za Europu, program Erasmus+, europski strukturni i investicijski fondovi, uključujući Inicijativu za zapošljavanje mladih, kao i Obzor 2020. pridonose poticanju ulaganja te podupiru ostvarenje prioriteta politike u području obrazovanja.

Podaci za Hrvatsku

Glavne prednosti i nedostaci
Glavne su prednosti sustava vrlo niska stopa ranog napuštanja školovanja i visoka stopa upisa maturanata u ustanove visokog obrazovanja.
✔️ U međunarodnim studijama upućuje se na nedostatke u pogledu matematičkih vještina, pismenosti i vještina čitanja među petnaestogodišnjacima.
✔️ Zbog političkih previranja usporila je provedba ključne Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i s njom povezana kurikularna reforma.
✔️ U usporedbi s drugim državama EU-a stopa sudjelovanja u predškolskom odgoju i obrazovanju i u obrazovanju odraslih na vrlo je niskoj razini.
✔️ Usklađivanje strukovnog i visokog obrazovanja te obrazovanja odraslih s potrebama na tržištu rada razvojem standarda kvalifikacija u dogovoru sa socijalnim partnerima postupak je koji je vrijedan pohvale, ali je dugotrajan i još nije dao konkretnije rezultate.


hr-et-monitor-2016-croatia.pdf English (401.75 KB - PDF)

DownloadPojedinosti

Datum objave
7. studenoga 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj