Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak15. lipnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Unija kreće u pregovore o sporazumu o kritičnim mineralima sa SAD-om

Europska komisija je donijela smjernice za pregovore o sporazumu o kritičnim mineralima sa Sjedinjenim Američkim Državama. Cilj je poticati lance opskrbe EU-a i SAD-a za kritične sirovine koje su potrebne za proizvodnju baterija za električna vozila.

EU zastave

Unijin izvoz kritičnih sirovina relevantnih za tu industriju iznosio je 2022. čak 8,3 milijarde eura.

Sklope li EU i SAD sporazum o kritičnim mineralima, EU će prema američkom Zakonu o smanjenju inflacije imati jednak status kao zemlje s kojima je SAD sklopio sporazum o slobodnoj trgovini. Poduzeća iz Unije moći će se ravnopravno natjecati na tržištu SAD-a s konkurentima iz SAD-a i trećih zemalja, kao što su Čile, Republika Koreja i Japan.

Sporazum o kritičnim mineralima između EU-a i SAD-a pridonijet će i jačanju proizvodnih kapaciteta EU-a u industrijskim sektorima od strateške važnosti. Stroge odredbe o zaštiti okoliša i radu pomoći će u poboljšanju opskrbe kritičnim sirovinama iz održivih izvora.

Osim toga, taj će sporazum podupirati Komisijin akt o industriji s nultom netom stopom emisija i akt o kritičnim sirovinama, čiji je cilj povećati proizvodnju ključnih ugljično neutralnih tehnologija u Uniji.

Više informacija

Pojedinosti

Datum objave
15. lipnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj