Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. svibnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Podrška sporazumu o lakšem pristupu internetskim stranicama i aplikacijama javnog sektora

Javna uprava, sudovi, policijske uprave, javne bolnice, sveučilišta i knjižnice - svi organi vlasti u EU-u moraju u budućnosti osigurati jednostavan pristup i razumljivost tako da se svatko može njima koristiti. Pregovarači Europskoga parlamenta...

20160504_web-access.jpg

Internet je postao nužno sredstvo pružanja i dobivanja informacija i usluga. Zato je važnije nego ikad pobrinuti se da web-mjesta i mobilne aplikacije budu razumljive tako da se svatko njima može koristiti.

Oko osamdeset milijuna ljudi u EU-u ima neki invaliditet. Stanovništvo EU-a stari pa se očekuje da će do 2020. taj broj narasti na 120 milijuna. Zajedničkim radom na ostvarivanju lakšeg internetskog pristupa pridonijet će se stvaranju inkluzivna digitalnog društva i iskoristiti prednosti Jedinstvenog digitalnog tržištaza sve europske građane.

Direktivom će se obuhvatiti web-mjesta i mobilne aplikacije javnih tijela, od javne uprave, sudova i policijskih uprava do javnih bolnica, sveučilišta i knjižnica. Postat će dostupniji svim građanima – osobito slijepim i slabovidnim osobama, gluhima i osobama oštećena sluha te osobama s tjelesnim invaliditetom.

Andrus Ansip, potpredsjednik za jedinstveno digitalno tržište, pozdravio je taj sporazum: „Internet mora biti dostupan svakomu. Ne dolazi u obzir da izostavimo milijune Europljana. Večerašnji sporazum važan je korak prema ostvarenju jedinstvenoga digitalnog tržišta kojemu cilj i jest uklanjanje prepreka kako bi digitalni svijet bio stvarnost svih Europljana.”

Povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo Günther H. Oettinger izjavio je: „Neprihvatljivo je da milijuni građana Europe kaskaju za digitalnim društvom. Sporazumom koji smo upravo postigli zajamčit će se svakomu iste mogućnosti za uživanje u prednostima interneta i mobilnih aplikacija, kvalitetnije uključivanje u društvo i veća neovisnost.”

Dogovoreni tekst direktive:

  • obuhvaća web-mjesta i mobilne aplikacije tijela javnog sektora s ograničenim brojem iznimaka (npr. radiotelevizije, internetski prijenos uživo).
  • govori o standardima za veću dostupnost web-mjesta i mobilnih aplikacija. Na primjer, tim se standardima predviđa da bi za slike trebao prateći tekst ili da se web-mjesto može razgledati bez upotrebe miša jer je to nekim ljudima s invaliditetom problem.
  • zahtijeva redovito praćenje i izvješćivanje iz država članica o dostupnosti web-mjesta i mobilnih aplikacija javnog sektora. Ta izvješća moraju se dostaviti Komisiji i javno objaviti. Direktivom o lakšem pristupu internetu zajedno s Europskim aktom o pristupačnosti predloženim u prosincu 2015. (priopćenje za tisak), a koji obuhvaća znatno veći broj proizvoda i usluga, Komisija nastoji pomoći osobama s invaliditetom da se potpuno uključe u društvo.

Daljnji koraci

Nakon večerašnjeg političkog dogovora (u „trijalogu” pregovarača Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije) tekst službeno moraju odobriti Europski parlament i Vijeće. Zatim će biti objavljen u Službenom listu i službeno stupiti na snagu. Države članice imaju 21 mjesec da taj tekst prenesu u nacionalno zakonodavstvo.

Kontekst

U prosincu 2012. Europska komisija predstavila je prijedlog Direktive o dostupnosti internetskih stranica tijela javnog sektora (priopćenje za tisak).Člankom 9. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom obvezuju se države članice i EU na poduzimanje mjera kojima će se osobama s invaliditetom osigurati dostupnost, jednako kao i drugima, među ostalim i informacijskih i komunikacijskih tehnologija, uključujući internet.

„Europska strategija za osobe s invaliditetom 2010. – 2020. temelji se na Konvenciji UN-a, a sadržava mjere u nekoliko prioritetnih područja, uključujući dostupnost interneta, kako bi se „osobama s invaliditetom osigurala dostupnost roba i usluga uključujući javne usluge i pomagala.”

Komisija se snažno zalaže za osiguranje dostupnosti svojih web-mjesta i mobilnih aplikacija, a usvojila je i visoke međunarodne standarde da to ostvari. Na tim se standardima temelji i Vodič za pružatelje informacija, u kojem su Komisijine smjernice za objavljivanje na internetu. Komisija i dalje ulaže i u osposobljavanje web-upravitelja i u podizanje svijesti o potrebi internetske pristupačnosti.

Pojedinosti

Datum objave
4. svibnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj