Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. listopada 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Nalazi Revizorskog suda o računovodstvenoj dokumentaciji EU-a

Sud je utvrdio da se, posebno u području kohezijske politike i poljoprivrede, ukupna procijenjena razina pogreške za plaćanja dodatno smanjila s 4,4 posto 2014. na 3,8 posto 2015.

Carinsak unija

Europski revizorski sud dao je godišnjoj računovodstvenoj dokumentaciji EU-a pozitivnu ocjenu devetu godinu zaredom.

U pregledanim prihodovnim transakcijama nisu pronađene pogreške.

Države članice upravljaju udjelom od 80 posto proračuna EU-a te je Komisija razvila poticaje kojima se svaku državu članicu potiče na daljnje poboljšanje vlastitih sustava upravljanja i kontrole.

Komisija državama članicama pomaže u tom nastojanju razmjenom dobrih praksi, pružanjem smjernica i organiziranjem osposobljavanja za nacionalna tijela koja upotrebljavaju sredstva EU-a na terenu.

Komisija je 2015. pokrenula i inicijativu „Proračun EU-a usmjeren na rezultate“ kako bi zajamčila da se sredstva EU-a svrsishodno upotrebljavaju na korist građana te da projekti financirani sredstvima EU-a daju vidljive rezultate i najbolju vrijednost za novac.

Komisija u slučajevima u kojima smatra da su sredstva EU-a nepravilno upotrijebljena poduzima mjere kako bi se osigurao povrat tog novca, a riječ je o prosječnom godišnjem iznosu od otprilike tri milijarde eura.

Komisija za financijsku godinu 2015. procjenjuje da bi se budućim mjerama povrata preostali rizični iznos mogao svesti na razinu između 0,8 posto i 1,3 posto plaćanja.

Pojedinosti

Datum objave
13. listopada 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj