Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. svibnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada dan je sjećanja na borbu radnika tijekom posljednja dva stoljeća za visoke socijalne standarde koje mi danas uživamo. Udružimo snage kako bi europski stup socijalnih prava i socijalna Europe postali stvarnost svakog europskog...

Međunarodni praznik rada

Izjava povjerenice Thyssen u povodu Međunarodnog praznika rada

Europa ima najnaprednije sustave socijalne države u svijetu. Europski socijalni model priča je o uspjehu. Međutim, taj uspjeh treba nastaviti dopunjivati. Pred nama su brojne mogućnosti, ali i izazovi. Globalizacija, digitalizacija te starenje stanovništva trendovi su na koje trebamo utjecati kako bismo imali koristi od njih.

Izgradnja socijalnije Europe, u kojoj su radnici zaštićeni i osnaženi ne samo na današnjem, nego i na sutrašnjem tržištu rada, od samog je početka prioritet ove Komisije. To je pitanje socijalne pravednosti, ali i gospodarske nužnosti: gospodarski rast neodvojiv je od društvenog napretka.

Tijekom ovog mandata iznijeli smo nekoliko prijedloga za jamčenje i povećanje radničkih prava i njihove zaštite. Dosadašnjim prijedlozima, od onih usmjerenih na suzbijanje socijalnog dampinga, kao što je revizija Direktive o upućivanju radnika, do prijedloga o jačanju zaštite zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu i o podupiranju zapošljavanja mladih, nastojali smo ojačati socijalnu dimenziju Europe.

Dana 26. travnja otvorili smo novo poglavlje: Europska komisija predstavila je europski stup socijalnih prava. On sadržava 20 ključnih načela i prava građana i radnika kako bi se poduprli pravedna tržišta rada i sustavi socijalne skrbi te njihovo dobro funkcioniranje. Stup socijalnih prava bit će naš referentni okvir za usmjeravanje budućih politika kako bismo osigurali da se prava radnika i njihova zaštita jamče te prema potrebi povećavaju. Cilj nam je osigurati široku političku potporu na visokoj razini do kraja godine.

Već ga sad prate četiri konkretne inicijative za ažuriranje i dopunu postojećh propisa EU-a u području socijalnih prava u ključnim pitanjima ravnoteže privatnog i profesionalnog života, informiranja radnika, pristupa socijalnoj zaštiti i radnog vremena. I to nije sve. Ostvarivanje rezultata na temelju njegovih načela i prava kontinuiran je rad, stoga će se prema potrebi donositi nove inicijative.

Pojedinosti

Datum objave
1. svibnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj