Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. kolovoza 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Koronavirus: Komisija za 15 država članica predlaže 81,4 milijarde eura financijske potpore iz instrumenta SURE

Europska komisija dostavila je Vijeću prijedloge odluka o dodjeli financijske potpore iz instrumenta SURE u iznosu od 81,4 milijarde eura za 15 država članica. Instrument SURE iznimno je važan element sveobuhvatne Komisijine strategije za zaštitu...

Koronavirus: Komisija za 15 država članica predlaže 81,4 milijarde eura financijske potpore iz instrumenta SURE

Nakon što Vijeće te prijedloge odobri, financijska će potpora biti u obliku zajmova Unije državama članicama pod povoljnim uvjetima. Zajmovi će državama članicama pomoći da pokriju nagla povećanja javnih rashoda za očuvanje radnih mjesta odnosno izravne troškove financiranja nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera koje su, posebno za samozaposlene osobe, uvele zbog pandemije koronavirusa.

Nakon savjetovanja s državama članicama koje su zatražile potporu i procjene njihovih zahtjeva, Komisija predlaže Vijeću da odobri dodjelu financijske potpore kako slijedi:

Belgija 7,8 milijardi eura
Bugarska 511 milijuna eura
Češka 2 milijarde eura
Grčka 2,7 milijardi eura
Španjolska 21,3 milijarde eura
Hrvatska 1 milijarda eura
Italija 27,4 milijarde eura
Cipar 479 milijuna eura
Latvija 192 milijuna eura
Litva 602 milijuna eura
Malta 244 milijuna eura
Poljska 11,2 milijarde eura
Rumunjska 4 milijarde eura
Slovačka 631 milijun eura
Slovenija 1,1 milijarda eura

Instrument SURE raspolaže s ukupno 100 milijardi eura za financijsku potporu svim državama članicama. Komisija je Vijeću dostavila prijedloge odluka o dodjeli financijske potpore u iznosu od 81,4 milijarde eura za 15 država članica. Portugal i Mađarska već su podnijeli službene zahtjeve, koji su trenutačno u postupku ocjenjivanja. Komisija očekuje da će uskoro biti podnesen prijedlog za dodjelu potpore Portugalu i Mađarskoj. Države članice koje to još nisu učinile mogu podnijeti službeni zahtjev.

Zajmovi državama članicama iz instrumenta SURE temeljit će se na sustavu dobrovoljnih jamstava država članica. Komisija očekuje da će postupak finalizacije sporazuma o jamstvu država članica s Komisijom uskoro biti dovršen.

Izjave članova Kolegija

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Moramo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo radna mjesta i omogućimo da ljudi zarade za život. Zato je današnji dan važan: samo četiri mjeseca nakon što sam ga predložila, Komisija predlaže da se iz instrumenta SURE osigura 81,4 milijarde eura za očuvanje radnih mjesta i zaštitu radnika pogođenih pandemijom koronavirusa u cijeloj Uniji. Instrument SURE je jasan simbol solidarnosti u krizi bez presedana. Europa je odlučna zaštiti svoje građane.

Izvršni potpredsjednik nadležan za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis izjavio je: Radnici trpe zbog strašne nesigurnosti i trebamo im pomoći da prebrode ovu krizu i ponovno pokrenu naša gospodarstva. Upravo zato je Komisija predložila instrument SURE – da pridonese zaštiti radnika i olakša gospodarski oporavak. Pozdravljamo danas snažan interes koji su države članice iskazale za financijska sredstva pod povoljnim uvjetima iz instrumenta SURE za potporu programima skraćenog radnog vremena i sličnim mjerama. Očekujemo ubrzani postupak odlučivanja da isplata zajmova može početi.

Povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit izjavio je: Instrument SURE jedna je od prvih sigurnosnih mreža koju smo odlučili uvesti kako bismo radnicima zajamčili dohodak i u vrijeme obustave posla i zaštitili njihova radna mjesta. Zato će instrument SURE pridonijeti bržem oporavku. Sve države članice uskoro će osigurati jamstva ukupne vrijednosti 25 milijardi eura, a mi predlažemo ukupno 81,4 milijarde eura zajmova za 15 država članica koje su podnijele zahtjev za potporu. Iskaz je to europske solidarnosti, dokaz da smo zajedno jači na dobrobit svih europskih građana.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Programi skraćenog radnog vremena bili su iznimno važni za ublažavanje posljedica pandemije bolesti COVID-19 na zapošljavanje. Instrument SURE doprinos je Europske unije tim nužnim sigurnosnim mrežama. Pridonijet će zaštiti radnika od nezaposlenosti i očuvanju radnih mjesta i vještina koji će biti potrebni u oporavku naših gospodarstava. Veliki interes naših država članica potvrđuje iznimnu važnost tog instrumenta.

Kontekst

Komisija je 2. travnja 2020. predložila instrument SURE u okviru odgovora na pandemiju koronavirusa. Države članice u Vijeću donijele su 19. svibnja 2020. uredbu o uspostavi instrumenta SURE.

Doprinos svake države članice ukupnom iznosu jamstva odgovara njezinu relativnom udjelu u ukupnom bruto nacionalnom dohotku (BND) Europske unije na temelju proračuna EU-a za 2020.

Više informacija:

Prijedlozi provedbenih odluka Vijeća

Uredba o instrumentu SURE

Informativni članak: SURE – Potpora državama članicama u zaštiti radnika i radnih mjesta

Pitanja i odgovori: Komisija predlaže SURE

Odgovor na izbijanje koronavirusa

Pojedinosti

Datum objave
24. kolovoza 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj