Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. travnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Komisija ukida plaćanje carina i PDV-a na uvoz medicinske opreme iz trećih zemalja

Komisija je danas odlučila odobriti zahtjeve država članica i Ujedinjene Kraljevine da privremeno ukine plaćanje carina i PDV-a na uvoz medicinskih proizvoda i zaštitne opreme iz trećih zemalja kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa. Tako će se...

Komisija ukida plaćanje carina i PDV-a na uvoz medicinske opreme iz trećih zemalja

Komisija je u vrlo kratkom roku odobrila zahtjeve svih država članica.

Ta se mjera odnosi na maske i zaštitnu opremu te komplete za testiranje, respiratore i drugu medicinsku opremu. Primjenjivat će se 6 mjeseci, a po potrebi i dulje.

Videoporuku predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen o današnjoj odluci pogledajte ovdje.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: U ovom izvanrednom stanju najvažnije je brzo dopremiti medicinsku opremu i medicinske proizvode onamo gdje su potrebni. Ukidanjem carina i PDV-a na uvoz tih proizvoda iz trećih zemalja Europska komisija učinit će ih dostupnijima. Želim ponovno izraziti duboku zahvalnost i poštovanje prema zdravstvenim radnicima u cijeloj Europi. Mjere koje smo danas poduzeli trebale bi im pomoći da dobiju opremu koja im je potrebna da bi zaštitili sebe te i dalje spašavali živote.

Komisija je 20. ožujka 2020. pozvala sve države članice i Ujedinjenu Kraljevinu da podnesu zahtjev za ukidanje carina i PDV-a na uvoz zaštitne i druge medicinske opreme iz trećih zemalja, što su one i učinile. Današnja odluka proizvodi učinke retroaktivno, počevši od 30. siječnja.

Kontekst

U zakonodavstvu EU-a postoje mogućnosti za pomoć žrtvama katastrofa, koje se mogu aktivirati i za ovakvu dosad nezabilježenu zdravstvenu krizu uzrokovanu koronavirusom.

U carinskom zakonodavstvu EU-a (Uredba Vijeća (EZ) br. 1186/2009) postoji mogućnost oslobođenja od carina „u korist žrtvama elementarnih nepogoda” kada državne organizacije ili dobrotvorne ili filantropske organizacije koje imaju odobrenje nadležnih tijela uvoze takvu robu. Da bi se odobrilo oslobođenje od carina, Komisija mora donijeti odluku na temelju zahtjeva država članica.

Propisi EU-a o PDV-u (Direktiva Vijeća 2009/132/EZ) sadrže sličnu odredbu o oslobođenju od PDV-a prilikom konačnog uvoza određene robe.

Pojedinosti

Datum objave
3. travnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj