Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj

Kulinarsko putovanje kroz Europu - #InspiredbyGIs

Pridružite nam se na kulinarskom putovanju kroz Europu i uz oznake zemljopisnog podrijetla doživite nove okuse.

Otkrijte recepte koji daju novu draž tradicionalnim sastojcima s oznakom zemljopisnog podrijetla, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili zaštićenom oznakom izvornosti i pripremajte hranu s odličnim europskim proizvodima!

Europski prehrambeni proizvodi i pića odraz su europske kulturološke raznolikosti i prirodnih bogatstava. Europski sustav oznaka zemljopisnog podrijetla štiti posebna znanja i vještine, autentičnost i agro-ekološke uvjete.

Sustavima zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) štiti se ime proizvoda koji dolaze iz određenog područja i proizvedeni su tradicionalnim postupkom.

Za oznaku ZOI sirovine moraju biti iz područja podrijetla i sve se faze proizvodnje moraju ondje odvijati. Za oznaku ZOZP barem se jedna faza proizvodnje, prerade ili pripreme mora odvijati na tom području.

OZP štiti naziv jakog alkoholnog pića ili aromatiziranog vina s područja države, regije ili lokaliteta ako se osobita kvaliteta proizvoda, njegov ugled ili druga svojstva uglavnom mogu pripisati njegovu zemljopisnom podrijetlu.

Oznakom zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS) ističu se tradicionalni aspekti, kao što su način izrade proizvoda ili njegov sastav, bez povezanosti s konkretnim zemljopisnim područjem. Registracija naziva proizvoda kao ZTS štiti ga od krivotvorenja i zloupotrebe.

Europa je bogata tradicijama i geografskom raznolikošću, iz čega je proizašla bogata kulinarska kultura. Prehrambeni proizvodi i pića rezultat su poštovanja poljoprivrednih standarda i postupaka, a sastojci upotrijebljeni u našim inspirativnim receptima registrirani su kao proizvodi sa zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla. Unijinim sustavom kvalitete štite se nazivi tih proizvoda koji imaju jedinstvena obilježja povezana s njihovim zemljopisnim podrijetlom kao i s tradicionalnim znanjem i iskustvom. Provjerite recepte koje su obradili hrvatski kuhari koristeći te namirnice.

Darko Kontin, Tanja i Branimir Kovač (Recepttura), Gladušasamja, Ave Dulcis by Tamara, Burbon i Borovnice i Maja Brekalo (Delicious and Healthy by Maya) obradili su originalne europske recepte dodavši svoj "štih".

Putujte i vi bez napuštanja svoje kuhinje: otkrijte kvalitetne europske proizvode upotrijebljene u receptima od kojih cure sline i tim traženim delikatesama povjerite glavnu ulogu u svojim jelima. Kliknite na fotografije kako biste pogledali pripremu.  

Predjela i glavna jela

Tarator - Bugarska
Recept inspiriran bugarskom kulinarskom kulturom. Otkrijte kako se slaže s bijelim vinom iz Varne.
Češka juha - Češka
Posebnost ovog češkog recepta je njegova jednostavnost. Kombinacija češnjaka i krumpira daje juhicu za okrijepu.
Smorrebrod - Danska
Posebnost ovog danskog specijaliteta specifičan je okus poznatog "Danablu" ("Danish Blue") sira.
Harnekeitto - Finska
Kremasta struktura finske juhice postiže se kombinacijom sporog kuhanja graška i finskog krumpira "Lapin Puikula".
Ratatouille - Francuska
Tko nije čuo za slavno francusko povrtno jelo? Patliđani, tikvice, rajčice, zelena i crvena paprika. Posluženo s odličnim, dobro ohlađenim francuskim "Arbois" vinom.
Carbonara - Italija
Ovaj se recept s tjesteninom brzo pripremi, a dobit ćete jelo u kojem dolazi do izražaja slasnost proizvoda „Pecorino Romano”.
Kniddelen - Luksemburg
Trganci sa slaninom, preliveni s "Beurre rose" maslacem, nekada jelo za siromašne, danas je visoko cijenjena delikatesa jer ga tek rijetki znaju.
Pasta s votkom - Litva
U ovom se receptu spaja tek blagi okus tog litvanskog alkoholnog pića ("Lietuviška Degtiné") i zanimljiv dodatak veganskog parmezana.
Churros - Španjolska
Španjolski uštipci ili Churros jedu se obično za doručak a u biti su hrskava poslastica s aromom cimeta.
Fuži s tartufima - Hrvatska
Ovaj se recept brzo pripremi, a dobit ćete jelo u kojem dolazi do izražaja gorčina i pikantnost „Krčkog maslinovog ulja” koje se proizvodi od autohtonih krčkih sorti maslina.
Paprikaš - Mađarska
Mađarska mljevena slatka paprika ovom originalnom jelu s dodatkom kruhovca daje osebujan i pikantan okus.

Slastice

Mozart kugle - Austrija
Slasna kombinacija okusa dobivena osnovnom smjesom od badema dolazi do izražaja u kombinaciji s pistacijama, kakaom i čokoladom.
Palouze - Cipar
Kombinacijom slatkog bijelog grožđa, mente i vanilije dobija se desert odličnog okusa.
Vafli - Belgija
Tako jednostavni a tako slatki (ili slani), belgijski vafli su poslastica za koju smo svi čuli, no znamo li ih svi i pripremiti?
Faworki - Poljska
Ovaj se recept brzo i lako pripremi, skoro kao jedan hrvatski. Podsjećaju li vas Faworki na bakin obrok iz djetinjstva?
Pastizzi - Malta
Malta je u EU-u poznata po svojim vinima koji nose zaštićenu oznaku izvornosti. Uz vino se obično odlično slaže sir.
Kanelbullar - Švedska
Tko nije čuo za švedske rolice s cimetom koje poslužene uz švedski punch u dom donose mirise sjevera Europe.