Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. prosinca 2015.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Zrakoplovna strategija za Europu

Komisija predstavila novu zrakoplovnu strategiju za Europu.

20140306_new-airport-safety_1.jpg

Danas je Komisija donijela novu zrakoplovnu strategiju za Europu, inicijativu kojom se želi potaknuti europsko gospodarstvo, jačati njegov industrijski temelj te pridonijeti globalnom vodstvu EU-a. To su tri glavna prioriteta predsjednika Jean–Claudea Junckera koji će se postići strategijom, osiguravajući daljnju konkurentnost europskog zrakoplovnog sektora i njegovu korist od brzo promjenljivog i naprednog globalnog gospodarstva. Jakim i otvorenim zrakoplovnim sektorom neće se samo pridonijeti poslovanju, već će se i europskim građanima omogućiti veća povezanost s ostatkom svijeta po nižim cijenama.

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Komisije odgovoran za energetsku uniju, izjavio je: Konkurentno i učinkovito zrakoplovstvo od središnje je važnosti za rast Europe. Novom zrakoplovnom strategijom stvara se okvir kojim će se europskom zrakoplovstvu omogućiti da zadrži svoje globalno vodstvo. Njome se potvrđuje i vodeća predanost Europe održivom zrakoplovstvu, vrlo aktualnom pitanju s obzirom na to da je svjetska pozornost usmjerena na Pariz uoči 21. konferencije stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (COP21).

Povjerenica EU-a za promet Violeta Bulc dodala je: Europsko se zrakoplovstvo suočava s brojnim izazovima, a današnjom strategijom uspostavlja se sveobuhvatan i ambiciozan akcijski plan za održavanje sektora u korak s vremenom. Njome će se održati konkurentnost europskih poduzeća putem novih ulaganja i poslovnih prilika te će se omogućiti njihov održivi rast. Osim toga, europskim građanima bit će omogućen veći izbor, povoljnije cijene i najveće razine sigurnosti i zaštite.

Cilj je Komisije razviti sveobuhvatnu strategiju za čitav ekosustav zrakoplovstva EU-a. U tom smislu, prioriteti su:

1. osigurati vodeću ulogu EU-a u međunarodnom zrakoplovstvu uz jamstvo ravnopravnih uvjeta

2. riješiti prepreke za rast u zraku i na zemlji

3. održavati visoke standarde EU-a

4. napredovati u području inovacija, digitalnih tehnologija i ulaganja

Za više informacija o zrakoplovnoj strategiji: IP-15-6144

Pojedinosti

Datum objave
7. prosinca 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj