Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak2. ožujka 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Ukrajina: sankcije protiv medijskih kuća Russia Today i Sputnik koje podupire Kremlj

Europska unija uvela je sankcije protiv ruskih medijskih kuća koje šire dezinformacije i manipuliraju informacijama.

Ukrajina: sankcije protiv medijskih kuća Russia Today i Sputnik koje podupire Kremlj

Europska unija uvela je sankcije protiv ruskih medijskih kuća koje šire dezinformacije i manipuliraju informacijama. Nakon nedjeljne najave predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, Vijeće Europske unije odlučilo je od danas u cijeloj Uniji obustaviti distribuciju ruskih državnih medija Russia Today i Sputnik, koji šire dezinformacije.

Predsjednica von der Leyen izjavila je: U doba rata riječi su važne. Svjedočimo masovnoj propagandi i dezinformacijama u vezi s ovim gnusnim napadom na slobodnu i neovisnu zemlju. Zagovornicima Kremlja nećemo dopustiti da lavinom toksičnih laži opravdavaju Putinov rat niti da siju sjeme razdora u našoj Uniji.

Visoki predstavnik / potpredsjednik Komisije Josep Borrell izjavio je: Kremlj sustavne manipulacije informacijama i dezinformacije primjenjuju kao operativni alat u svojem napadu na Ukrajinu. One su ujedno velika i izravna prijetnja javnom redu i sigurnosti Unije. Danas poduzimamo važan korak protiv Putinove manipulacije i u Uniji prekidamo djelovanje ruskih medija pod kontrolom države. Već smo uveli sankcije protiv vodstva RT-a, uključujući glavnog urednika Simonyana, a sada je logično da se usmjerimo protiv aktivnosti koje određene organizacije provode unutar naše Unije.

Russia Today i Sputnik ključni su za poticanje i podupiranje ruske agresije na Ukrajinu, što je ujedno velika i izravna prijetnja javnom redu i sigurnosti EU-a. Obje su medijske kuće dio koordiniranih aktivnosti manipuliranja informacijama, uključujući dezinformacije, kako je od 2015. dokumentirala radna skupina Europske službe za vanjsko djelovanje East StratCom.

S obzirom na ozbiljnost situacije i kao odgovor na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini, potrebno je u skladu s temeljnim pravima i slobodama uvesti daljnje mjere ograničavanja te obustaviti aktivnosti medijskih kuća Russia Today i Sputnik koje emitiraju u EU-u ili su usmjerene protiv EU-a. Sankcije obuhvaćaju sva sredstva za prijenos i distribuciju, primjerice putem kabela, satelita, IPTV-a, platformi, internetskih stranica i aplikacija. Obustavljaju se sve odgovarajuće dozvole, odobrenja i dogovori o distribuciji. Te mjere obuhvaćaju sve države članice EU-a i imaju izravan i trenutačan učinak.

Suradnja s neovisnim regulatorima medija u okviru Europske skupine regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA) ključna je kako bi operatori odmah mogli provesti mjere. Neka regulatorna tijela već su u skladu s pravilima EU-a o audiovizualnim medijima na svojim državnim područjima poduzela konkretne mjere ograničavanja ruskih medija uključenih u dezinformacije, manipulaciju informacijama i uplitanje.

Kontekst

Nekoliko regulatora u državama članicama EU-a već je poduzelo mjere protiv radiotelevizijskih kuća i kanala pod kontrolom ruske države koji su uključeni u ekosustav dezinformiranja i manipuliranja informacijama (npr. u Estoniji, Latviji, Litvi i Poljskoj), dok je Njemačka zabranila emitiranje njemačkog izdanja medijske kuće Russia Today zbog nedostatka dozvole za rad.

Prošle je godine došlo do nezapamćene represije nad neovisnim medijima u Rusiji. Ruske vlasti primijenile su drakonsko zakonodavstvo, posebno zakon o „stranim agentima”, kako bi onemogućile djelovanje neovisnih medija i pojedinačnih novinara za koje se smatra da kritiziraju vladu. Ruski su novinari izloženi prijetnjama, kazneno ih se progoni i prisiljeni su pobjeći iz zemlje samo zbog obavljanja svojeg posla, što je neprihvatljivo.

Slobodan pristup informacijama temeljno je pravo sadržano u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima i članku 10. Europske konvencije o ljudskim pravima. EU će svugdje u svijetu nastaviti podupirati slobodu medija i medijski pluralizam.

Više informacija

Poveznica na sankcije

Internetske stranice ERGA-e: https://erga-online.eu/

EUvsDisinfo: www.euvsdisinfo.eu

Pojedinosti

Datum objave
2. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj