Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak24. siječnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

U Kući Europe u Zagrebu održan seminar za medije o ulasku Hrvatske u europodručje

Inflacija u eurozoni počela je padati u prosincu 2022. te smo njen vrhunac prešli, a euro će Hrvatskoj omogućiti niže kamatne stope, pomoći poslovnom sektoru i smanjiti troškove konverzije, istaknuo je izvršni potpredsjednik Komisije Dombrovskis.

U Kući Europe u Zagrebu održan seminar za medije o ulasku Hrvatske u europodručje

U okviru posjeta izvršnog potpredsjednika Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisa Dombrovskisa Hrvatskoj, u Kući Europe u Zagrebu – a u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj – održan je danas, 23. siječnja 2023., radni seminar za novinare nacionalnih i regionalnih print i web medija posvećen ulasku Hrvatske u euro područje.

Događanje je otvorila i okupljene predstavnike medija pozdravila potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, čestitavši Hrvatskoj na dva strateška postignuća – uvođenju eura i ulaska u Schengen.

Izvršni potpredsjednik komisije Dombrovskis zatim je odgovarao na pitanja o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj te o budućim zajedničkim izazovima pred svim članicama eurozone. Naglasio je kako ulazak u eurozonu pomaže u gospodarskom rastu i razvoju, što će se postupno događati i u Hrvatskoj. Inflacija u eurozoni počela je padati u prosincu 2022. te smo njen vrhunac prešli, a euro će Hrvatskoj omogućiti niže kamatne stope, pomoći poslovnom sektoru i smanjiti troškove konverzije, istaknuo je izvršni potpredsjednik Komisije Dombrovskis. Dodao je i kako je tehničko uvođenje eura bilo uspješno, a kako je Vlada Republike Hrvatske spremna pratiti i raditi na rješavanju problema povećanja cijena.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, također jedan od govornika na seminaru, pojasnio je Eurosustav kojega čine Europska središnja banka i nacionalne središnje banke svih država europodručja. Pritom je podsjetio kako je od 1. siječnja ove godine postao punopravni član Upravnog vijeća Europske središnje banke u kojem ravnopravno sudjeluje u donošenju svih  odluka iz područja monetarne politike. Hrvatska narodna banka (HNB) zadužena za provedbu zajedničke monetarne politike na području Hrvatske, a to znači da će hrvatske banke – kada je riječ o monetarnim operacijama – i nadalje poslovati izravno s HNB-om.

Ključne hrvatske aktivnosti na putu prema euru predstavnicima medija izložile su i Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo I financijski sustav u Ministarstvu financija Republike Hrvatske, te Nina Čulina, ravnateljica Uprave za trgovinu i politiku javne nabave u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Predstavnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja istaknula je kako je glavni zadatak u procesu zamjene hrvatske kune eurom bila priprema gospodarstvenika za prijelaz na novu valutu uz istovremeno razvijanje mehanizama za zaštitu potrošača kao glavnog načela uvođenja eura. U tom cilju izrađen je dokument za gospodarstvenike Smjernice za prilagodbu gospodarstva te četiri ključna mehanizma za zaštitu potrošača: dvojno iskazivanje cijena u razdoblju od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023.; Etički kodeks; praćenje kretanje cijena; i provedba nadzora nad primjenom Zakona o uvođenju eura kao službene valute Hrvatskoj. Predstavnica Ministarstva financija navela je kako se Hrvatska za ulazak u europodručje operativno pripremala od kraja 2017. godine. Nakon ulaska u ERM II sredinom 2020. pripreme su se intenzivirale, kroz provedbu aktivnosti koordinacijskih odbora radi pravodobne prilagodbe svih sustava za uvođenje eura. Uz donošenje Zakona o uvođenju eura kao krovnog propisa, tijekom 2022. godine u Hrvatskoj je promijenjeno preko 70 zakona i niz podzakonskih propisa kako bi se osigurala potpuna pravna sigurnosti nakon prelaska na euro.

Današnji seminar za print i web medije u Kući Europe u organizaciji Europske komisije završio je izlaganjem Vedrana Šošića, glavnog ekonomista Hrvatske narodne banke. On je istaknuo kako najnoviji gospodarski pokazatelji u eurozoni upućuju na postupnu stabilizaciju i moguće smanjenje inflatornih pritisaka. Ipak, naglasio je Šošić, inflacija u europodručju bi još neko vrijeme mogla ostati na povišenim razinama, iznad ciljanih 2%, zbog čega i Europska središnja banka podiže kamatne stope i poduzima mjere u smjeru smanjenja vlastite bilance. Kao posljedica zaoštravanja monetarne politike vidljiv je porast tržišnih kamatnih stopa u članicama europodručja, pri čemu je reakcija kamatnih stopa u Hrvatskoj odgođena i ublažena zbog procesa pristupanja europodručju.

Fotografije sa seminara koje možete preuzeti i koristiti dostupne su na ovoj poveznici.

Pojedinosti

Datum objave
24. siječnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj