Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak2. prosinca 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

SASTANAK KOLEGIJA: Novi transatlantski plan za globalne promjene

Europska komisija i visoki predstavnik danas iznose prijedlog novog transatlantskog plana usmjerenog na budućnost. Iako smo posljednjih godina svjedočili geopolitičkim previranjima, bilateralnoj napetosti i jednostranim odlukama, pobjedom Joea Bidena...

SASTANAK KOLEGIJA: Novi transatlantski plan za globalne promjene

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, izjavila je: Pokrećemo inicijativu za izradu novog transatlantskog plana prilagođenog današnjem globalnom okruženju. Transatlantski savez temelji se na zajedničkim vrijednostima i povijesti, ali i na zajedničkim interesima poput izgradnje snažnijeg, mirnijeg i prosperitetnijeg svijeta. Kada je transatlantsko partnerstvo snažno, jači su i EU i SAD. Vrijeme je da se ponovno povežemo novim planom za transatlantsku i globalnu suradnju.

Visoki predstavnik EU-a/potpredsjednik EU-a Josep Borrell, koji je predstavio prijedloge na konferenciji za medije, izjavio je: Prijedlozima za suradnju s budućom administracijom SAD-a šaljemo snažne poruke američkim prijateljima i saveznicima. Gledajmo unaprijed, a ne unatrag. Popravimo naše odnose. Izgradimo partnerstvo kojim se osiguravaju blagostanje, stabilnost, mir i sigurnost za građane naših kontinenata. Nemamo vremena čekati, započnimo s radom.

Novi program obuhvaća četiri područja, zdraviji svijet, zaštitu planeta, vodeći položaj u trgovini i tehnologiji te globalno djelovanje i sigurnost, te ističe prve korake za zajedničko djelovanje za rješavanje ključnih izazova. Zajednička komunikacija: Novi transatlantski plan za globalne promjene, priopćenje za medije i poseban informativni članak dostupni su na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
2. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj