Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Održivo financiranje: Komisija je danas pozdravila donošenje Uredbe o taksonomiji u Parlamentu

Europska komisija danas je pozdravila donošenje Uredbe o taksonomiji u Parlamentu, ključnog zakonodavnog akta kojim će se pridonijeti europskom zelenom planu poticanjem ulaganja privatnog sektora u zelene i održive projekte.

Održivo financiranje: Komisija je danas pozdravila donošenje Uredbe o taksonomiji u Parlamentu

To će omogućiti stvaranje prvog „zelenog popisa” u svijetu tj. sustava klasifikacije održivih gospodarskih djelatnosti kojim će se stvoriti zajednički jezik koji ulagači mogu upotrebljavati kada ulažu u projekte i gospodarske aktivnosti sa znatnim pozitivnim učinkom na klimu i okoliš. Budući da će se ulagačima omogućiti da ulaganja preusmjere na održivije tehnologije i poduzeća, ovaj zakonodavni akt bit će ključan kako bi EU do 2050. postao klimatski neutralan.

Kako je utvrđeno Uredbom, Komisija je danas objavila i poziv na podnošenje prijava za članove platforme za održivo financiranje. Ta će platforma biti savjetodavno tijelo sastavljeno od stručnjaka iz privatnog i javnog sektora. Pomagat će Komisiji u pripremi kriterija tehničke provjere (takozvani „delegirani akti”), kojima će se dodatno razvijati taksonomija. Platforma će savjetovati Komisiju i o daljnjem razvoju taksonomije EU-a kako bi se obuhvatili drugi ciljevi održivosti te o održivom financiranju u širem smislu.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: Donošenje Uredbe o taksonomiji predstavlja prekretnicu u našem zelenom programu. Njome se stvara prvi svjetski klasifikacijski sustav okolišno održivih gospodarskih djelatnosti kojim će se značajno potaknuti održiva ulaganja. Njome se također službeno uspostavlja platforma za održivo financiranje. Ta će platforma imati ključnu ulogu u razvoju taksonomije EU-a i naše strategije održivog financiranja u nadolazećim godinama.

Poziv na podnošenje prijava za platformu za održivo financiranje bit će otvoren četiri tjedna. Rok za prijavu je 16. srpnja 2020. Za prijavu i više informacija o platformi za održivo financiranje posjetite: Registar stručnih skupina Komisije – pozivi na podnošenje prijava

Dodatne informacije

Uredba o taksonomiji

Današnja odluka Europskog parlamenta o odobrenju uslijedila je nakon što je Vijeće 10. lipnja 2020. donijelo tekst. Današnja odluka Europskog parlamenta o odobrenju završni je korak u postupku donošenja političkog dogovora koji su suzakonodavci postigli 17. prosinca 2019.

Komisija je prijedlog Uredbe o taksonomiji predstavila u svibnju 2018. Nakon današnjeg glasovanja i potpisivanja teksta, Uredba o taksonomiji objavit će se u Službenom listu i u cijelosti stupiti na snagu 20 dana nakon objave.

Komisija će donijeti delegirane akte koji sadržavaju posebne kriterije tehničke provjere kako bi dopunila načela utvrđena u Uredbi i utvrdila koje gospodarske djelatnosti ispunjavaju uvjete za svaki okolišni cilj. Kriteriji za ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbu njima bit će doneseni do kraja ove godine, a kriteriji za preostala četiri cilja zaštite okoliša (održiva upotreba i zaštita vodnih i morskih resursa, prelazak na kružno gospodarstvo, sprečavanje i kontrola onečišćenja, zaštita i obnova biološke raznolikosti i ekosustava) do kraja sljedeće godine.

Platforma za održivo financiranje

Platforma će biti savjetodavno tijelo sastavljeno od stručnjaka iz privatnog i javnog sektora. Imat će najviše 57 članova, od kojih će 50 biti odabrano u okviru današnjeg poziva na podnošenje prijava. Sastojat će se od uravnotežene kombinacije dionika, uključujući pojedince imenovane u osobnom svojstvu s relevantnim dokazanim znanjem i iskustvom, pojedince koji predstavljaju zajednički interes dionika, organizacije koje predstavljaju relevantne privatne dionike, organizacije koje predstavljaju civilno društvo, organizacije koje predstavljaju akademsku zajednicu i istraživačke institute. Preostalih sedam članova izravno će imenovati GU FISMA. Oni će biti predstavnici javnih tijela, kao što su Europska agencija za okoliš (EEA) i Europska investicijska banka (EIB).

Pojedinosti

Datum objave
19. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj