Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak10. lipnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Nova pravila EU-a za poticanje inovacija u području umjetne inteligencije

Od jučer se primjenjuju nova pravila EU-a o stavljanju na raspolaganje javnih skupova podataka. 

Unatoč izazovima, uspješnost EU-a u području inovacija i dalje raste

Ti takozvani „visokovrijedni skupovi podataka” sadržavaju informacije o šest tematskih područja utvrđenih u Direktivi o otvorenim podacima: geoprostor, promatranje Zemlje i okoliša, meteorološki podaci, statistički podaci, poduzeća i mobilnost.

Novim pravilima omogućuju se značajne društvene i gospodarske koristi uslijed poticanja razvoja inovativnih proizvoda i usluga poput načina primjene umjetne inteligencije. Na primjer, visokovrijedni skupovi podataka iz područja meteorologije mogu se upotrebljavati za bolje vremenske prognoze i srodne usluge. Poljoprivredna poduzeća mogla bi upotrebljavati satelitske snimke, vremenske podatke i informacije o zdravlju tla za primjenu tehnika precizne poljoprivrede, čime bi se povećali prinosi i smanjili troškovi.  

Službeni portal za europske podatke najopsežniji je resurs za pristup otvorenim podacima. Obuhvaća više od 1,7 milijuna skupova podataka iz institucija i agencija EU-a te država članica. Visokovrijedni skupovi podataka bit će besplatno dostupni u strojno čitljivom formatu, dostupnom putem sučelja za programiranje aplikacija (API) i, prema potrebi, u obliku za preuzimanje. 

Više informacija o tome kako pristupiti otvorenim podacima dostupno je online.

Pojedinosti

Datum objave
10. lipnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj