Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. travnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 5 min

Komisija jača oznake zemljopisnog podrijetla radi očuvanja visoke kvalitete i bolje zaštite proizvoda

Cilj je održati visoku kvalitetu i standarde hrane u EU-u te osigurati očuvanje i certifikaciju naše kulturne, gastronomske i lokalne baštine u Uniji i u cijelom svijetu.

Komisija jača oznake zemljopisnog podrijetla radi očuvanja visoke kvalitete i bolje zaštite proizvoda

Europska komisija danas je donijela prijedlog za preispitivanje sustava oznaka zemljopisnog podrijetla za vino, jaka alkoholna pića i poljoprivredne proizvode. Novim bi se mjerama trebala povećati upotreba oznaka zemljopisnog podrijetla u cijeloj Uniji kako bi se pogodovalo ruralnom gospodarstvu i postigla viša razina zaštite, posebno na internetu. Cilj je održati visoku kvalitetu i standarde hrane u EU-u te osigurati očuvanje i certifikaciju naše kulturne, gastronomske i lokalne baštine u Uniji i u cijelom svijetu.

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski rekao je: Oznake zemljopisnog podrijetla bogatstvo su i raznolikost naše europske kulinarske baštine. Današnjim prijedlogom jačanja i daljnjeg usklađivanja pravnog okvira želimo potaknuti proizvodnju tradicionalnih kvalitetnih proizvoda. To će koristiti ruralnim gospodarstvima u cijeloj Uniji i pridonijeti očuvanju lokalnih tradicija i prirodnih resursa. Tako će se i dodatno zaštititi ugled koji poljoprivredno-prehrambeni proizvodi iz Unije imaju u svijetu.

Komisija predlaže sljedeće mjere za jačanje i poboljšanje postojećeg sustava oznaka zemljopisnog podrijetla:

  • skraćivanje i pojednostavnjenje postupka registracije: spojit će se različita tehnička i postupovna pravila o oznakama zemljopisnog podrijetla, što će dovesti do jedinstvenog i jednostavnijeg postupka registracije oznaka zemljopisnog podrijetla za podnositelje zahtjeva iz EU-a i izvan njega. Budući da će se takvim usklađivanjem skratiti razdoblje od podnošenja zahtjeva do registracije, očekuje se da će ti programi proizvođačima postati privlačniji
  • jačanje zaštite na internetu: novim okvirom povećat će se zaštita oznaka zemljopisnog podrijetla na internetu, posebno u pogledu prodaje putem internetskih platformi, te zaštita od zlonamjerne registracije i upotrebe oznaka zemljopisnog podrijetla u sustavu naziva domena
  • povećanje održivosti: izravno se nadovezujući na strategiju „od polja do stola” proizvođači će moći u specifikacijama svojih proizvoda valorizirati svoja djelovanja u cilju socijalne, okolišne ili gospodarske održivosti tako što će utvrditi odgovarajuće zahtjeve. To će pridonijeti boljoj zaštiti prirodnih resursa i ruralnih gospodarstava, osigurati lokalne biljne sorte i životinjske pasmine, očuvati krajolik proizvodnog područja i poboljšati dobrobit životinja. To bi moglo privući i potrošače koji žele smanjiti svoj utjecaj na okoliš
  • davanje ovlasti skupinama proizvođača: države članice morat će priznati skupine proizvođača čiji proizvodi nose oznaku zemljopisnog podrijetla na njihov zahtjev. Priznate skupine bit će ovlaštene upravljati svojim oznakama zemljopisnog podrijetla te ih provoditi i razvijati, posebno tako što će imati pristup tijelima za borbu protiv krivotvorenja i carini u svim državama članicama.

Isto tako, prijedlogom se ponovno uvodi sustav kvalitete za zajamčeno tradicionalne specijalitete i upotreba izraza „planinski proizvod” kao neobavezne oznake kvalitete.

Države članice ostaju nadležne za provedbu na nacionalnoj razini, dok je Komisija i dalje odgovorna za registraciju, izmjenu i brisanje svih registracija. Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) pružat će tehničku potporu u postupku kontrole kako bi pomogao ubrzati postupke. Komisija i EUIPO posljednje četiri godine surađuju u području oznaka zemljopisnog podrijetla, tijekom kojih je EUIPO pomogao u ocjenjivanju oko 1300 zahtjeva za oznake zemljopisnog podrijetla i stvorio GIview, novu bazu podataka za pretraživanje svih zaštićenih naziva, povezanu s registrom oznaka zemljopisnog podrijetla EU-a.

Današnji prijedlog rezultat je opsežnog postupka savjetovanja. Početna procjena učinka objavljena je u listopadu 2020., nakon čega je od 15. siječnja 2021. do 9. travnja 2021. provedeno javno savjetovanje te ciljana savjetovanja s državama članicama i relevantnim organizacijama u tom području.https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiativ…

Kontekst

Oznakama zemljopisnog podrijetla nazivi proizvoda iz određenih regija koji imaju posebna svojstva, kvalitetu ili ugled zaštićeni su od kopiranja ili prijevare te se njima potvrđuje da su proizvedeni u skladu s visokim standardima u regiji podrijetla.

Evaluacija objavljena u prosincu 2021. pokazala je da je postojeći okvir učinkovit i da pruža jasnu dodanu vrijednost EU-a. Međutim, u njemu su utvrđena određena ograničenja, kao što je niska razina provedbe te činjenica da su potrošači u nekim državama članicama slabo informirani i nisu dovoljno upoznati s oznakama zemljopisnog podrijetla. Istaknuto je i da bi se dodatno mogli integrirati održivost okoliša i dobrobit životinja.

U okviru sustava intelektualnog vlasništva EU-a nazivi proizvoda registrirani kao oznake zemljopisnog podrijetla pravno su zaštićeni od imitacije, zlouporabe i aludiranja na njih u EU-u i u trećim zemljama s kojima je potpisan poseban sporazum o zaštiti. Ženevski akt koji se odnosi na oznake zemljopisnog podrijetla dodatan je okvir za njihovu zaštitu na multilateralnoj razini.

Nazivi poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i vina štite se zaštićenim oznakama izvornosti (ZOI) i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla (ZOZP), a nazivi jakih alkoholnih pića oznakama zemljopisnog podrijetla (OZP). Neke su od poznatih oznaka zemljopisnog podrijetla Bayerisches Bier, Champagne, Irish Whiskey, masline Kalamata, Parmigiano Reggiano, Polska Wódka, Queso Manchego i Roquefort. Europska unija štiti i zajamčeno tradicionalne specijalitete (ZTS), odnosno nazive poljoprivrednih proizvoda kod kojih se ističu tradicionalni aspekti i koji nisu povezani s određenim zemljopisnim područjem. Neki su od primjera poznatih zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Bacalhau de Cura Tradicional Portuguesa, Amatriciana tradizionale, Hollandse maatjesharing i Kriek.

U ožujku 2022. registrirano je 3458 naziva, i to 1624 naziva vina, 1576 naziva prehrambenih proizvoda i poljoprivrednih prehrambenih proizvoda te 258 naziva jakih alkoholnih pića. U najnovijoj studiji o oznakama zemljopisnog podrijetla objavljenoj 2020. utvrđeno je da je prodajna vrijednost proizvoda sa zaštićenim nazivom u prosjeku dvostruko veća nego za slične proizvode bez zaštite. U studiji je godišnja prodajna vrijednost proizvoda zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla procijenjena na 74,76 milijardi eura, pri čemu je više od 20 % tog iznosa prihod od izvoza u treće zemlje.

Dodatne informacije

Komisijin prijedlog uredbe o oznakama zemljopisnog podrijetla EU-a za vino, jaka alkoholna pića i poljoprivredne proizvode

Ukratko o sustavima kvalitete

GIview

eAmbrosia – registar oznaka zemljopisnog podrijetla EU-a

Pojedinosti

Datum objave
6. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj