Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. srpnja 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija daje 25 milijuna eura za jačanje prekogranične digitalne infrastrukture

Drugi poziv za Instrument za povezivanje Europe – telekomunikacije: 25 milijuna eura za jačanje prekogranične digitalne infrastrukture

Jačanje prekogranične digitalne infrastrukture

Europska komisija objavila je drugi poziv za Instrument za povezivanje Europe – telekomunikacije za 2019. godinu. Europskim tijelima javne uprave i poduzećima dostupno je 25 milijuna eura za povezivanje sa sveeuropskim digitalnim platformama i osiguranje prekogranične interoperabilnosti ponuđenih usluga. Poziv je usmjeren na šest područja: kibersigurnost (10 milijuna eura), e‑zdravstvo (5 milijuna eura), e-javna nabava (1 milijun eura), europsko e-pravosuđe (3 milijuna eura), javni otvoreni podaci (5 milijuna eura) i nova europska platforma za digitalne vještine (1 milijun eura).

Od prijavitelja se očekuju projekti usmjereni na poboljšanje svakodnevnog života građana, poduzeća i tijela javne uprave te na doprinos uspostavi jedinstvenog digitalnog tržišta. Poziv je otvoren do 14. studenoga 2019., a zainteresirani prijavitelji pozivaju se na sudjelovanje u virtualnom infodanu 10. srpnja. Instrumentom za povezivanje Europe (CEF) podržavaju se fizičke i digitalne infrastrukture u sektoru prometa, telekomunikacija i energetike. Dodatne informacije o telekomunikacijskim projektima u okviru CEF-a dostupne su ovdje.

U EU-ovu proračunskom razdoblju za 2014. – 2020. telekomunikacijskim projektima u okviru CEF-a namijenjen je proračun od približno milijardu eura, od čega je 870 milijuna eura namijenjeno uvođenju digitalnih rješenja kojima se utire put digitalizaciji i prekograničnoj interoperabilnosti javnih usluga u čitavom EU-u.

Pojedinosti

Datum objave
8. srpnja 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj