Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Izjava6. studenoga 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Izjava Europske komisije o antisemitskim incidentima u Europi

Naša je zajednička odgovornost, kao Europljana, boriti se protiv mržnje u svim njezinim oblicima i zalagati se za borbu protiv nje.

EU zastave

Porast antisemitskih incidenata diljem Europe dosegnuo je veoma visoke razine u zadnjih nekoliko dana, što podsjeća na neka od najtamnijih vremena u povijesti. Europski Židovi danas ponovno žive u strahu.

Svjedočili smo ponovnoj pojavi antisemitskih incidenata i retorike u Europskoj uniji i diljem svijeta: molotovljevi kokteli bačeni na sinagogu u Njemačkoj, Davidove zvijezde oskvrnute na stambenim zgradama u Francuskoj, židovsko groblje oskvrnuto u Austriji, židovske trgovine i sinagoge napadnute u Španjolskoj, prosvjednici koji uzvikuju slogane mržnje protiv Židova.

U ovim teškim vremenima EU stoji uz svoje židovske zajednice. Najoštrije osuđujemo ta strašna djela. To se protivi svemu što Europa zastupa. U suprotnosti je s našim temeljnim vrijednostima i načinom života.

To je protivno modelu društva koje predstavljamo:  društva koje se zasniva na jednakosti, uključivosti i potpunom poštovanju ljudskih prava. Židovi, muslimani, kršćani – nitko ne bi trebao živjeti u strahu od diskriminacije ili nasilja zbog svoje vjere ili identiteta. EU je odlučan u zaštiti dobrobiti svih svojih zajednica, etničkih, vjerskih ili drugih.

Moramo se suprotstaviti tom porastu antisemitizma, kao i porastu mržnje prema muslimanima kojima svjedočimo tijekom proteklih tjedana, a kojima nema mjesta u Europi. Već imamo na raspolaganju snažne alate za rješavanje takvih incidenata: pravom EU-a kriminalizira se javno poticanje na mržnju i nasilje te se utvrđuje zajednički pristup borbi protiv rasističkog i ksenofobnog govora mržnje i zločina iz mržnje.

Osiguravanje stroge provedbe tog prava sada je važnije nego ikad prije. Europska unija od 2021. ima prvu sveobuhvatnu strategiju za suzbijanje antisemitizma i njegovanje židovskog načina života, a od 2020. i akcijski plan EU-a za borbu protiv rasizma

U suradnji s državama članicama nastavit ćemo jačati sigurnosne mjere. Već smo povećali financijska sredstva EU-a za zaštitu mjesta bogoslužja i drugih prostora te radimo na osiguravanju veće potpore. Istodobno pojačavamo provedbu relevantnog zakonodavstva kako bismo osigurali da internetske platforme brzo i učinkovito reagiraju na antisemitske ili antimuslimanske sadržaje na internetu, bilo da je riječ o terorističkom sadržaju, govoru mržnje ili dezinformacijama.

Pojedinosti

Datum objave
6. studenoga 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj