Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. kolovoza 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Fond solidarnosti EU-a: Komisija daje financijsku potporu Hrvatskoj nakon potresa

Komisija danas najavljuje prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj u vrijednosti od 88,9 milijuna eura u okviru Fonda solidarnosti EU-a (FSEU) nakon razornog potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio grad Zagreb i okolicu. Time se podupire Hrvatsku u...

Fond solidarnosti EU-a: Komisija daje financijsku potporu Hrvatskoj nakon potresa

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Hrvatska i njezin glavni grad pretrpjeli su jednu od najtežih prirodnih katastrofa u preko sto godina, koja je prouzročila velike štete i poremećaje. A pogodila je u trenutku kada se populacija već morala nositi s pandemijom koronavirusa i ograničenjem kretanja. Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji ta zemlja nosi i ponovno pokazati solidarnost EU-a u takvim teškim vremenima.

Hrvatska će u narednim danima primiti predujam, najviši ikad isplaćen iz FSEU-a. U međuvremenu Komisija dovršava analizu zahtjeva hrvatskih vlasti i predložit će konačni iznos pomoći, koji trebaju odobriti Europski parlament i Vijeće.

Kontekst

Teški potres pogodio je 22. ožujka 2020. Zagreb, glavni grad Hrvatske, i njegovu okolicu. Neposredno nakon toga aktiviran je Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kako bi se hitno odgovorilo na situaciju: šatori, kreveti, grijalice i vreće za spavanje iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije brzo su otpremljeni u pogođena područja. Komisija je pružila potporu i u operacijama spašavanja i procjene štete putem EU-ovih usluga upravljanja kriznim situacijama programa Copernicus. Hrvatska je zatim 11. lipnja 2020., unutar propisanog roka od 12 tjedana nakon katastrofe, podnijela puni zahtjev za pomoć iz Fonda solidarnosti EU-a.

U okviru FSEU-a pruža se financijska potpora državama članicama i zemljama pristupnicama nakon teških prirodnih katastrofa. Otkad je osnovan, 2002., taj se fond koristio za 88 katastrofa različite prirode, kao što su poplave, šumski požari, potresi, oluje i suše. Dosad su 24 zemlje (23 države članice i jedna zemlja pristupnica) dobile potporu, neke od njih više puta, u ukupnom iznosu od 5,5 milijardi eura. U sklopu odgovora EU-a na pandemiju koronavirusa i s njom povezanu javnozdravstvenu krizu, FSEU se odnedavno primjenjuje i na teške javnozdravstvene krize, a najveći dopušteni iznos predujma povećan je s 30 milijuna na 100 milijuna eura.

Više informacija

Fond solidarnosti EU-a

Popis svih intervencija u okviru FSEU-a (do kraja 2019.)

Pojedinosti

Datum objave
11. kolovoza 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj