Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. ožujka 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Europske snage solidarnosti: počinje povezivanje mladih s organizacijama

„Europske snage solidarnosti danas čine velik korak prema konkretnom ostvarenju ciljeva. Otvaranje naše baze podataka organizacijama i javnim tijelima znači da povezivanje može početi i da će prvi mladi Europljani uskoro početi s radom. Ponosan sam...

Europske snage solidarnosti

Akreditirane organizacije koje će nuditi mogućnost solidarnog rada mogu odsad, tri mjeseca nakon što su Europske snage solidarnosti pokrenute a zainteresirani se mladi Europljani počeli za njih prijavljivati, u bazi podataka pronaći potencijalne zaposlenike, stažiste, naučnike ili volontere za svoje aktivnosti.

Već od ovog proljeća bit će otvoreno nekoliko stotina mjesta, a sljedećih će mjeseci taj broj porasti na više tisuća.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics rekao je: „Europske snage solidarnosti danas čine velik korak prema konkretnom ostvarenju ciljeva. Otvaranje naše baze podataka organizacijama i javnim tijelima znači da povezivanje može početi i da će prvi mladi Europljani uskoro početi s radom. Ponosan sam što se velik broj mladih osoba već pridružio Snagama i spremni su dati svoj doprinos. Pozivam organizacije da slijede njihov primjer i ponude što više mjesta.”

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: „Danas u Europske snage solidarnosti ugrađujemo još jedan ključan element. Davanjem pristupa internetskom alatu organizacijama i partnerima koji nude angažmane omogućit će članovima Europskih snaga solidarnosti da počnu pomagati na terenu i istodobno stjecati dragocjene vještine za budući život i karijeru.”

Angažman u Europskim snagama solidarnosti mogu nuditi razne organizacije, primjerice nevladine organizacije, organizacije civilnog društva, socijalna poduzeća te nacionalna, regionalna i lokalna tijela. U ovoj, prvoj fazi organizacije koje žele sudjelovati u Europskim snagama solidarnosti mogu zatražiti sredstva u okviru postojećih programa financiranja EU-a. Trenutačno osam programa podupire Europske snage solidarnosti. Više informacija o tome možete naći u ovom informativnom članku.

Kako bi mogla sudjelovati, svaka će organizacija morati prihvatiti izjavu o misiji i načela Europskih snaga solidarnosti i pridržavati se povelje Europskih snaga solidarnosti kojom se određuju prava i dužnosti u svim fazama rada u području solidarnosti. Organizacijama koje su već akreditirane u okviru nekog od programa financiranja omogućen je automatski pristup tom internetskom alatu.

Internetskim sustavom Europskih snaga solidarnosti omogućuje se izravno povezivanje organizacija s mladim osobama koje su zainteresirane za solidarni rad. Pri registraciji mladi mogu, uz osobne podatke, navesti vještine, iskustva, razdoblja kad mogu raditi, preferencije i motivaciju te učitati životopis.

Kontekst

Europske snage solidarnosti pokrenula je Komisija 7. prosinca 2016. To je inicijativa koja omogućuje mladim osobama od 18 do 30 godina da sudjeluju u raznim solidarnim aktivnostima za pomoć u teškim i složenim situacijama diljem Europe. Osim što će tako steći neprocjenjivo iskustvo i važne vještine na početku radnog vijeka, to je i vrijedan način promicanja i jačanja solidarnosti, jedne od temeljnih vrijednosti Europske unije. U Europske snage solidarnosti od pokretanja se već prijavilo više od 23 000 mladih osoba, a cilj je da ih se do kraja 2020. pridruži 100 000.

U Komunikaciji o Europskim snagama solidarnosti Komisija se odlučila za postupnu provedbu, oslanjanjem na postojeće programe i instrumente u početnoj fazi uz istodobnu pripremu prijedloga samostalnog pravnog instrumenta za prvu polovinu 2017. Kako bi pripremila taj prijedlog, Komisija je pokrenula javno savjetovanje i ciljana savjetovanja s ključnim zainteresiranim stranama. O najvažnijim elementima budućnosti Europskih snaga solidarnosti raspravljat će se na Forumu dionika 12. travnja 2017.

Pojedinosti

Datum objave
8. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj