Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak27. siječnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europska komisija uspješno plasirala prve obveznice EU SURE u 2021.

Europska komisija izdala je obveznice s društvenim učinkom u vrijednosti od 14 milijardi eura u okviru instrumenta EU SURE radi zaštite radnih mjesta i radnika. Izdane su dvije obveznice, od kojih jedna, u iznosu od 10 milijardi eura, na naplatu...

Mjere EU-a

Za sedmogodišnju obveznicu određen je negativan prinos od -0,497 %. To znači da će države članice za svakih dobivenih 105 eura otplatiti 100 eura pri dospijeću obveznice. Prednost te negativne kamatne stope izravno se dakle u obliku naizmjeničnih zajmova prenosi na države članice koje dobivaju zajmove. Cijena 30-godišnje obveznice određena je s blago pozitivnim prinosom od 0,134 %, što je izvrstan rezultat za taj rok dospijeća.

Ovo je četvrto izdanje obveznica u okviru programa EU SURE. Na temelju prvih triju izdanja obveznica od kraja listopada do kraja studenoga prošle godine 15 država članica Unije dosad je primilo gotovo 40 milijardi eura naizmjeničnih zajmova u okviru instrumenta SURE.

Komisija će izdavanjem obveznica EU SURE tijekom 2021. nastojati prikupiti dodatnih 35 milijardi eura.

Tijekom godine Komisija bi usto trebala pokrenuti zaduživanje i u okviru instrumenta za oporavak NextGenerationEU, čija je vrijednost 750 milijardi eura (u cijenama iz 2018.), kako bi se pridonijelo izgradnji zelenije, digitalnije i otpornije Europe.

Pojedinosti

Datum objave
27. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj