Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak22. travnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

EU pokreće novi pilot-program za razvoj vještina i obrazovanja u cijeloj Europi u vrijednosti od 50 milijuna eura

Europski investicijski fond (EIF) i Europska komisija pokreću novi pilot-instrument za jamstva i tako svim pojedincima i organizacijama koji žele ulagati u vještine i obrazovanje olakšati pristup izvorima financiranja. Vrijednost programa je 50...

EU pokreće novi pilot-program za razvoj vještina i obrazovanja u cijeloj Europi u vrijednosti od 50 milijuna eura

Pilot-program jamstva za vještine i obrazovanje (S&E Pilot) nova je inicijativa za financiranje zaduživanjem kako bi se potaknulo ulaganje u obrazovanje, osposobljavanje i vještine. Njezin je cilj povećati zaposlenost i odgovoriti na nove potrebe europskoga gospodarstva, a posebno je važna s obzirom na trenutačnu tešku gospodarsku situaciju europskih građana i poduzeća izazvanu pandemijom koronavirusa. U okviru inicijative će se za vrijeme krize i nakon nje pomagati poduzećima i polaznicima kako bi se nastavio razvoj, zadržao vodeći položaj u globalnom tehnološkom napretku, poticalo gospodarstvo utemeljeno na znanju i ubrzao gospodarski oporavak.

Potpredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas rekao je: Pilot-program jamstva za vještine i obrazovanje, u okviru kojega se mogu mobilizirati investicije u iznosu od 200 milijuna eura za razvoj obrazovanja i vještina, korak je prema otpornijim i uključivijim društvima i gospodarstvima u vrijeme oporavka od pandemije bolesti COVID-19. Putem njega može se osigurati potrebna potpora za razvoj prilika za učenje i stjecanje vještina u najkritičnijim sektorima, poput zdravstva, školstva, sigurnosti te digitalnog i zelenoga gospodarstva. Otvaranje mogućnosti financiranja pojedincima, poduzećima i obrazovnim ustanovama omogućit će da od tog programa profitira najveći mogući broj osoba i gospodarskih subjekata.

Glavni izvršni direktor EIF-a Alain Godard izjavio je: Ulaganje u vještine pridonosi rastu, konkurentnosti i socijalnoj konvergenciji. Putem novog pilot-programa jamstva za vještine i obrazovanje koji je danas pokrenut polaznicima se nude nove mogućnosti da dođu do sredstava za vlastiti razvoj, ne zaboravljajući pritom izazove povezane s digitalnom transformacijom i prijelazom na gospodarstvo bez emisija ugljika. Poboljšamo li dostupnost obrazovanja i osposobljavanja, pomažemo u stvaranju radne snage koja se lakše prilagođava promjenama, što je posebno važno u doba krize.

U pilot-fazi osigurat će se jamstvo EU-a do 50 milijuna eura uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), što će potaknuti financiranje zaduživanjem za projekte u području stjecanja vještina i obrazovanja u Europi. Cilj je mobilizirati investicije u iznosu od više od 200 milijuna eura. Zainteresirane financijske institucije ili pružatelji obrazovanja i osposobljavanja mogu se prijaviti kao financijski posrednici i sudjelovati u programu putem poziva na iskaz interesa koji je objavio Europski investicijski fond. EIF je odgovoran za odabir financijskih posrednika.

EIF će osigurati besplatno ograničeno jamstvo za prvi gubitak (ili protujamstvo) odabranim financijskim posrednicima koji razvijaju nove portfelje financiranja zaduživanjem za polaznike i poduzeća. Polaznici i poduzeća imat će pak pristup različitim vrstama financiranja (zajmovi, odgode plaćanja, zajmovi povezani s dohotkom itd.) putem namjenskih financijskih posrednika, primjerice financijskih institucija, sveučilišta i centara za strukovno osposobljavanje, uz jamstvo EU-a. Zahvaljujući tom jamstvu konačni korisnici imat će lakši pristup financiranju pod boljim uvjetima.

Inicijativa će se pokrenuti 2020., a cilj je da nakon 2020., u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru EU-a (2021. – 2027.), postane jedan od redovnih europskih financijskih instrumenata. Europski savjetodavni centar za ulaganja pružit će podršku za izgradnju kapaciteta kako bi pomogao u promicanju pilot-programa.

Kontekst

Cilj je ovog pilot-programa pružati potporu sljedećim krajnjim korisnicima:

  • pojedincima (polaznicima) koji žele nastaviti s obrazovanjem i razvijanjem svojih vještina na fakultetima, putem strukovnog osposobljavanja, cjeloživotnog učenja i drugih oblika obrazovanja, pa i digitalnim putem. U okviru pilot-programa podržavat će se i mobilnost polaznika koji pohađaju obrazovne programe u nekoj drugoj državi članici,
  • europskim poduzećima koja su se aktivno uključila u transformaciju vještina tako što ulažu u razvoj svojih zaposlenika, čime se poboljšava konkurentnost i produktivnost poduzeća, a radna mjesta ostaju sigurna,
  • europskim organizacijama koje rade u području razvoja vještina, osposobljavanja i obrazovanja ili osmišljavaju projekte u tom području i čiji je cilj znatno poboljšati cijeli raspon sustava obrazovanja, osposobljavanja i razvoja vještina, među ostalim i digitalnim putem. U toj su kategoriji i vrtići, druge ustanove za rani odgoj i obrazovanje i slične organizacije.

Više informacija:

EIF-ov poziv na iskaz interesa

Internetska stranica EFSU-a

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Europski savjetodavni centar za ulaganja

Pojedinosti

Datum objave
22. travnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj