Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Državna potpora: Komisija odobrila potpore za energetski intenzivna poduzeća u Hrvatskoj

Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, program kojim se energetski intenzivnim poduzećima odobrava smanjenje naknada za potpore za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Potpore Republike...

Državna potpora: Komisija odobrila potpore za energetski intenzivna poduzeća u Hrvatskoj

Program koji će se primjenjivati do 31. prosinca 2021. i čiji je privremeni godišnji proračun 10 milijuna eura pomoći će poduzećima koja posluju u Hrvatskoj u sektorima koji su posebno energetski intenzivni (i stoga imaju veliku potrošnju električne energije) i trguju na međunarodnoj razini.

Smanjenja za korisnike iznosit će najviše do 80 % naknada za potpore. Hrvatska je dostavila i plan prilagodbe kako bi se razina smanjenja uskladila s pravilima o državnim potporama koja se primjenjuju od 2013. Komisija je ocijenila mjeru i plan prilagodbe u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, a posebno Smjernicama o državnim potporama za zaštitu okoliša i energiju za razdoblje od 2014. do 2020.

Smjernicama se odobravaju smanjenja, do određene razine, doprinosa koji se naplaćuju energetski intenzivnim poduzećima koja posluju u određenim sektorima i izložena su međunarodnoj trgovini, kako bi se osigurala njihova globalna konkurentnost.

Komisija je utvrdila da će se naknada dodijeliti samo tim poduzećima u skladu sa zahtjevima iz Smjernica. Nadalje, mjerom će se promicati energetski i klimatski ciljevi EU-a i osigurati globalna konkurentnost energetski intenzivnih korisnika i industrija, bez neopravdanog narušavanja tržišnog natjecanja. Na temelju toga Komisija je zaključila da su mjera i plan prilagodbe u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Više informacija bit će dostupno na web-mjestu Komisije o tržišnom natjecanju i u registru državnih potpora pod brojem predmeta SA.54887.

Pojedinosti

Datum objave
8. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj