Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak14. travnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Zeleni plan: EU najavio 1 milijardu eura za zaštitu oceana

EU je i dalje u potpunosti angažiran u procesu „Naš ocean” i spreman je preuzeti odgovornost u odnosu na međunarodno upravljanje oceanima kao čvrsti pobornik multilateralizma.

Zeleni plan: EU najavio 1 milijardu eura za zaštitu oceana

Danas je na konferenciji „Naš ocean” u Palauu EU obnovio svoje obveze u pogledu međunarodnog upravljanja oceanima. EU je predstavio 44 obveze za razdoblje 2020. – 2022. u iznosu od gotovo 1 milijarde eura, što su najopsežnije obveze koje je ikad preuzeo tijekom konferencije „Naš ocean”.

Konferencija „Naš ocean” ključan je trenutak za zemlje cijelog svijeta, civilno društvo i industriju da se obvežu na konkretne i opsežne mjere za zaštitu oceana. Ove je godine tema „Naš ocean, naši ljudi, naše blagostanje”, a cilj je privući globalne partnere kako bi se pronašla rješenja za održivo upravljanje morskim resursima, povećanje otpornosti oceana na klimatske promjene i očuvanje njihova zdravlja za buduće generacije.

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je: Iznos na koji se EU danas obvezao znatan je, ali još je znatnija uloga koju ocean ima za naš opstanak. On nam osigurava čist zrak, regulira klimu, udomljuje velik dio bioraznolikosti na Zemlji i ključan je za naše gospodarstvo. Ocean nam sve to donosi i stoga ga moramo štititi. Naša budućnost ovisi o njemu.

Na konferenciji „Naš ocean” EU je preuzeo obveze koje obuhvaćaju sve teme tog međunarodnog događanja: zaštićena morska područja borba protiv onečišćenja mora suočavanje s oceanskom i klimatskom krizom stvaranje održivih plavih gospodarstava unaprjeđenje održivog artizanalnog ribolova i akvakulture te stvaranje sigurnog, pravednog i zaštićenog oceana. EU je razvio i alat za praćenje obveza kako bi građani mogli pratiti napredak u njihovoj provedbi.

EU je svjestan izazova s kojima se ocean suočava i ove je godine stavio snažan naglasak na njegovu zaštitu i obnovu, primjerice inicijativama kao što su sastanak na vrhu „Jedan ocean” (u veljači u Brestu) i predstojeća konferencija UN-a o oceanima (u lipnja i srpnju u Lisabonu). EU trenutačno ažurira i svoj program za međunarodno upravljanje oceanima kako bi se na sveobuhvatan način uzeli u obzir izazovi i najnoviji razvoj događaja u području oceana, ali i mogućnosti koje pruža europski zeleni plan.

EU je i dalje u potpunosti angažiran u procesu „Naš ocean” i spreman je preuzeti odgovornost u odnosu na međunarodno upravljanje oceanima kao čvrsti pobornik multilateralizma. 

Primjeri najvažnijih preuzetih obveza

U razdoblju 2021. – 2023. izdvojit će se kao dio početnog financiranja (tj. financiranja za pokretanje poduzeća) gotovo 500 milijuna eura za istraživanja, razvoj i inovacije za misiju u okviru programa Obzor „Obnova naših oceana i voda do 2030.”. Ta će se misija baviti i oceanima i vodama te će imati ključnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti i obnovi prirode. Pomoći će u postizanju ciljeva EU-a, a to su zaštita 30 % morskog područja država članica i obnova morskih ekosustava, sprječavanje i uklanjanje onečišćenja smanjenjem plastičnog otpada u moru, gubitka hranjivih tvari i upotrebe kemijskih pesticida te potpora daljnjem razvoju održivog i kružnog plavoga gospodarstva.

EU je najavio i doprinos od 55 milijuna eura tijekom dvije godine za poboljšanje praćenja morskog okoliša i klimatskih promjena putem programa satelitskog praćenja Copernicus, a ponajprije usluge Wekeo, kojom se međunarodnoj istraživačkoj zajednici omogućuje da na jednom mjestu pristupi svim proizvodima kojima se opisuju prošlost, sadašnjost i budućnost Zemljina sustava uz internetske alate za znanost o okolišu u okviru infrastrukture za računalstvo u oblaku.

Kontekst

Pokrenuta 2014., konferencija „Naš ocean” održana je 2014. i 2016. u SAD-u, 2015. u Čileu, 2017. u EU-u (na Malti), 2018. u Indoneziji i 2019. u Norveškoj. Tijekom šest prethodnih konferencija sudionici su preuzeli više od 1400 obveza u vrijednosti od otprilike 91,4 milijarde USD i time zaštitili najmanje pet milijuna četvornih milja oceana. Sedma konferencija „Naš ocean”, koju su zajednički organizirali predsjednik Palaua Surangel Whipps Jr. i posebni izaslanik američkog predsjednika za klimu John Kerry, posebno je važna jer će skrenuti pozornost na jednu od regija koja je najviše ovisna o oceanima i koja je najizloženija klimatskim promjenama.

Pojedinosti

Datum objave
14. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj