Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak15. prosinca 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Zdravstvena unija: HERA uspostavlja mrežu laboratorija za jačanje pripravnosti i odgovora na zdravstvene krize

Tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize, HERA, uspostavilo je mrežu laboratorija u okviru projekta DURABLE.

HERA

Projekt se financira s 25 milijuna eura u okviru programa „EU za zdravlje“ za jačanje pripravnosti i odgovora na zdravstvene krize.

Stvaranjem integrirane nacionalne i međunarodne mreže laboratorija HERA će ojačati kapacitet EU-a za brzu i koordiniranu reakciju u slučaju novih bioloških prijetnji zdravlju i bilo kojeg drugog biološkog izvanrednog stanja u području javnog zdravlja. DURABLE će osigurati podatke u stvarnom vremenu i pravovremena upozorenja o mogućoj pojavi ili širenju bioloških prijetnji zdravlju na globalnoj razini. Laboratorijska mreža HERA-e pridonijet će bržem, sveobuhvatnijem i učinkovitijem ispitivanju, identifikaciji i karakterizaciji patogena. To će pomoći donositeljima odluka u identifikaciji, razvoju i kupnji odgovarajućih medicinskih protumjera.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Pri pojavi zdravstvenih kriza, ključno je brzo djelovati i osigurati najvišu razinu zaštite naših građana. Novoosnovana laboratorijska mreža HERA-e, s 25 milijuna eura iz programa „EU za zdravlje”, pomoći će u osiguravanju dostupnosti podataka i pravovremenih upozorenja o potencijalnim novim prijetnjama zdravlju u stvarnom vremenu. Suradnja među laboratorijima pokazala se ključnom za naše brzo razumijevanje varijante omikron kada se po prvi put pojavila prošle godine. Brz pristup podacima i informacijama ključan je za identifikaciju, razvoj i kupnju relevantnih medicinskih protumjera. S obzirom da je HERA ključan dio snažne europske zdravstvene unije i dalje radimo na jačanju pripravnosti i odgovora EU-a na prijetnje zdravlju.

DURABLE će promicati razmjenu podataka i utjecati na donošenje odluka na globalnoj razini. Time će se poduprijeti nastojanja zemalja da ostvare 3. cilj održivog razvoja koji se odnosi na dobro zdravlje i dobrobit te druge ciljeve povezane sa zdravljem i održivim razvojem.

 

Više informacija:

Tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize, HERA

 

Pojedinosti

Datum objave
15. prosinca 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj