Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. studenoga 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Zašto izaći na europske izbore?

Europski izbori su i hrvatski izbori jer mi smo Europljanke i Europljani

Branko Baričević o EP izborima

Približavanjem datuma europskih izbora zahuktava se politička rasprava na europskoj razini. Kampanja je lagano krenula, a u njenom je fokusu cijeli spektar presudnih tema za budućnost Europe.

Teme su to koje bi sve nas građane Europske unije trebale zanimati jer se konkretno odražavaju na naš svakodnevni život: od migracija do Brexita, od budućeg europskog proračuna do sigurnosti u EU, od klimatskih promjena do nezaposlenosti mladih i zaštite osobnih podataka.

Područja koja nisu samonacionalna niti ih je moguće rješavati isključivo u nacionalnim okvirima jer održiva i učinkovita rješenja moguća su jedino na europskoj pa onda i na globalnoj razini.

Ali vratimo se malo na temeljne vrijednosti Europske unije koje neke struje rado žele dovesti u pitanje – generacije građana žive u miruu EU, stabilnostse postepeno gradila na temelju suradnje i solidarnosti,demokratskiuzusi na temelju jednakih uvjerenja, a gospodarski rastna temelju zajedništva.

To su dostignuća koja ne treba uzeti zdravo za gotovo. Svakako ne u složenoj globalnoj geopolitičkoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, i baš zato su europski izbori prilika da svatko od nas preuzme svoj dio odgovornosti.

Na prošlim europskim izborima 2014.godine na birališta u Hrvatskoj izašlo je 25,24 % birača. Bili su to prvi redovni europski izbori u kojima je Hrvatska sudjelovala i odaziv je bio 4,4 % veći nego godinu ranije kada je Hrvatska postala članica EU i kada su održani izvanredni europski izbori. Na sljedećim će se izborima birati 705 zastupnika, a Hrvatska će imati 12 umjesto sadašnjih 11 zastupnika.

Uvjeren sam da ćete na ovim europskim izborima izaći u većem broju nego na ranijim, jer prateći rad hrvatskih eurozastupnika imali ste priliku uvjeriti se koliko rad Europskog parlamenta utječe na naše svakodnevne živote.

Pozivam vas da posjetite portal „Ovaj put glasam“ i vidimo se svi zajedno 26. svibnja 2019. na biralištima.

Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

Pojedinosti

Datum objave
15. studenoga 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj