Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak18. rujna 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Zaštita proračuna Unije: Europska komisija Vijeću predložila mjere u pogledu vladavine prava u Mađarskoj, u skladu s Uredbom o uvjetovanosti

Dok se ne ispune ključni provedbeni koraci, Komisija smatra da u ovoj fazi i dalje postoji rizik za europski proračun.

Komisija predložila godišnji proračun EU-a za 2024.

Europska komisija danas je Vijeću EU-a predložila mjere proračunske zaštite u skladu s Uredbom o uvjetovanosti. Time se osigurava zaštita proračuna Europske unije, kao i financijskih interesa Unije, od kršenja načela vladavine prava u Mađarskoj.

Ovaj se korak temelji na intenzivnom dijalogu između Komisije i mađarskih tijela proteklih mjeseci, zbog čega je Mađarska predložila niz korektivnih mjera za rješavanje problema koje je Komisija utvrdila prilikom službenog pokretanja postupka 27. travnja 2022.  

Dok se ne ispune ključni provedbeni koraci, Komisija smatra da u ovoj fazi i dalje postoji rizik za europski proračun. To objašnjava današnju odluku i predložene mjere, u kojima se uzimaju u obzir i korektivne mjere koje je Mađarska predstavila.

Povjerenik Europske komisije Johannes Hahn zadužen za proračun i administraciju izjavio je: „Današnja odluka jasan je dokaz odlučnosti Komisije da zaštiti proračun Unije i upotrijebi sve alate koji su nam na raspolaganju kako bismo osigurali ovaj važan cilj.”

U ovoj fazi Komisija predlaže sljedeće mjere prema Mađarskoj: suspenziju 65 % obveza za tri operativna programa u okviru kohezijske politike te zabranu preuzimanja pravnih obveza sa zakladama od javnog interesa za EU programe koji se provode u okviru izravnog i neizravnog upravljanja.

Idući koraci

Vijeće Europske unije sad ima rok od mjesec dana kvalificiranom većinom odlučiti o donošenju ovih mjera. To bi se razdoblje u iznimnim okolnostima moglo produljiti za najviše dva mjeseca.

Više informacija

Objava za medije (na engleskom jeziku)
Odluka kolegija povjerenika od 18. rujna 2022. (na engleskom jeziku)
Uredba o općem režimu uvjetovanosti za zaštitu proračuna EU-a
O Uredbi o uvjetovanosti u pogledu vladavine prava
Smjernice za primjenu Uredbe o uvjetovanosti za zaštitu proračuna EU-a
O Komisijinim smjernicama o mehanizmu uvjetovanosti (conditionality mechanism)

Pojedinosti

Datum objave
18. rujna 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj