Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. lipnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Zaštita potrošača: Komisija revidira pravila EU-a o sigurnosti proizvoda i potrošačkim kreditima

Europska komisija danas je predložila reviziju dvaju skupova pravila EU-a radi davanja većih prava potrošačima u novim i promijenjenim uvjetima digitalizacije i pandemije bolesti COVID-19. Komisija povećava sigurnost potrošača u EU-u različitim...

Zaštita potrošača: Komisija revidira pravila EU-a o sigurnosti proizvoda i potrošačkim kreditima

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová komentirala je: Potrošači se suočavaju s bitno promijenjenim uvjetima života i rada, posebno zbog digitalizacije, koja je radikalno promijenila načine kupnje, pružanja i korištenja usluga te financijska tržišta. Zato pojačavamo njihovu zaštitu od rizika povezanih s podizanjem kredita i uvodimo stroža pravila o sigurnosti proizvoda. Postrožit ćemo obveze svih sudionika na tržištu te spriječiti nezakonite aktivnosti koje krše prava potrošača, a provode se pod izlikom nerazumijevanja kompliciranih pravnih tekstova.

Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe, izjavio je: Kriza uzrokovana bolešću COVID-19 višestruko je utjecala na potrošače, a mnogi su se suočili s financijskim poteškoćama. Pandemija je ubrzala digitalizaciju koja je potaknula kupnju na internetu do neviđenih razmjera i uvelike promijenila financijski sektor. Dužnost nam je zaštititi sve potrošače, a pogotovo one najosjetljivije, što upravo i činimo revizijom ovih pravila EU-a.

Internetska prodaja posljednjih 20 godina postupno se povećavala, a 2020. zabilježen je podatak da 71 % potrošača kupuje na internetu, često najrazličitije proizvode povezane s novim tehnologijama, bežične slušalice, pročišćivače zraka, igraće konzole i mnoge druge. Uredbom o općoj sigurnosti proizvoda obuhvatit će se rizici povezani s tim proizvodima, kao što su kiberrizici, i s kupnjom na internetu, uvođenjem pravila o sigurnosti proizvoda na internetskim tržištima. Njome će se zajamčiti sigurnost svih proizvoda koje kupuju potrošači u EU-u, neovisno o mjestu kupnje i podrijetlu proizvoda, kao i ispunjavanje zakonskih obveza svih sudionika na tržištu radi zaštite potrošača.

Revizijom Direktive o potrošačkim kreditima predviđa se davanje jasnih i razumljivih informacija o kreditima, prilagođenih digitalnim uređajima. Nadalje, njome će se poboljšati pravila o procjeni kreditne sposobnosti potrošača, čime će se izbjegavati njihova prezaduženost, a države članice poticat će se da potrošačima omoguće edukacije i savjetodavne usluge povezane s financijama.

Sljedeći koraci

O Komisijinim prijedlozima raspravljat će Vijeće i Parlament.

Kontekst

Uredba o općoj sigurnosti proizvoda

Direktivom o općoj sigurnosti proizvoda, koja je na snazi od 2001., omogućuje se prodaja samo sigurnih proizvoda na jedinstvenom tržištu EU-a. Međutim, na njemu se i dalje trguje velikim brojem nesigurnih proizvoda čime se stvaraju nejednaki uvjeti za poduzeća i znatan trošak za društvo i potrošače. Osim toga, ažuriranje pravila potrebno je i radi rješavanja problema koji nastaju s novim tehnologijama i internetskom prodajom.

Prijedlog Direktive o potrošačkim kreditima

Direktivom 2008/48/EZ o ugovorima o potrošačkim kreditima uspostavljen je usklađeni okvir EU-a za potrošačke kredite i pravedan pristup kreditiranju za europske potrošače. Međutim, otkad je ta direktiva stupila na snagu, odnosno od 2008. do danas, digitalizacija je iz temelja promijenila način donošenja odluka o kupnji i navike potrošača. Cilj je revizije navedenih pravila uzeti u obzir te promjene.

Oba prijedloga dio su Nove strategije za potrošače donesene prošle godine čiji je cilj ažuriranje općeg strateškog okvira politike EU-a za zaštitu potrošača.

Više informacija

Direktiva 2001/95/EZ o općoj sigurnosti proizvoda

Direktiva 2008/48/EZ o ugovorima o potrošačkim kreditima

Informativni članak o općoj sigurnosti proizvoda

Informativni članak o potrošačkim kreditima

Mreža europskih potrošačkih centara

Sustav Safety Gate

Pojedinosti

Datum objave
30. lipnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj