Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. veljače 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Zaštita podataka: Europska komisija pokreće postupak u vezi s prijenosom osobnih podataka Ujedinjenoj Kraljevini

Komisija je danas pokrenula postupak za donošenje dviju odluka o primjerenosti za prijenos osobnih podataka Ujedinjenoj Kraljevini, jednu o Općoj uredbi o zaštiti podataka, a drugu o Direktivi o zaštiti podataka za potrebe kaznenog progona. Objava...

Zaštita podataka: Europska komisija pokreće postupak u vezi s prijenosom osobnih podataka Ujedinjenoj Kraljevini

Proteklih je mjeseci Komisija pažljivo procijenila zakonodavstvo i praksu Ujedinjene Kraljevine u području zaštite osobnih podataka, uključujući pravila o pristupu javnih tijela podacima. Zaključila je da Ujedinjena Kraljevina jamči u osnovi istovjetnu razinu zaštite onoj koja je zajamčena Općom uredbom o zaštiti podataka, a prvi put i Direktivom o zaštiti podataka za potrebe kaznenog progona.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová rekla je: Slobodan i siguran protok osobnih podataka neophodan je za poduzeća i građane s obje strane La Manchea. Ujedinjena Kraljevina napustila je EU, no kad je riječ o privatnosti ona je dio europske obitelji. S druge strane, trebamo se pobrinuti da naša odluka izdrži test vremena. Zbog toga smo uključili jasne i stroge mehanizme praćenja i preispitivanja te suspenzije ili povlačenja takvih odluka kako bismo reagirali na svaki problematičan razvoj sustava u Ujedinjenoj Kraljevini nakon donošenja odluke.

Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe, izjavio je: Siguran protok podataka između EU-a i Ujedinjene Kraljevine presudan je radi održavanja bliskih trgovinskih veza i uspješne suradnje u borbi protiv kriminala. Danas počinjemo raditi kako bismo postigli taj cilj. Temeljito smo provjerili sustav zaštite privatnosti koji se primjenjuje u Ujedinjenoj Kraljevini nakon što je ona napustila EU. Sada će europska tijela za zaštitu podataka pažljivo analizirati nacrte tekstova. Temeljna prava građana EU-a na zaštitu podataka ne smiju biti ugrožena kad osobni podaci prelaze na drugu stranu La Manchea. To ćemo osigurati donošenjem odluka o primjerenosti.

Za razliku od drugih zemalja izvan EU-a u kojima se konvergencija postiže postupkom ocjenjivanja primjerenosti među sustavima koji se često razlikuju, zakonodavstvo EU-a već desetljećima oblikuje sustav zaštite podataka u Ujedinjenoj Kraljevini. S druge strane, zaključci o primjerenosti moraju biti otporni na promjene u budućnosti jer pravila EU-a o zaštiti privatnosti više neće biti obvezna za Ujedinjenu Kraljevinu. Stoga će donesene odluke vrijediti tijekom prvog razdoblja od četiri godine. One će se nakon toga moći produljiti ako razina zaštite u Ujedinjenoj Kraljevini bude i dalje primjerena.

Dotad se sigurni protok podataka između Europskog gospodarskog prostora i Ujedinjene Kraljevine nastavlja zahvaljujući uvjetnom privremenom režimu dogovorenom u Sporazumu o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine. To privremeno razdoblje završava 30. lipnja 2021.

Sljedeći koraci

Komisija će nakon što razmotri mišljenje Europskog odbora za zaštitu podataka zatražiti od predstavnika država članica zeleno svjetlo u takozvanom postupku komitologije. Nakon toga Europska komisija može donijeti konačne odluke o primjerenosti za Ujedinjenu Kraljevinu.

Kontekst

Na temelju članka 45. stavka 3. Opće uredbe o zaštiti podataka i članka 36. stavka 3. Direktive o zaštiti podataka za potrebe kaznenog progona Komisija može provedbenim aktom odlučiti da treća zemlja osigurava primjerenu razinu zaštite, odnosno razinu zaštite osobnih podataka koja je u osnovi istovjetna onoj koja je osigurana u EU-u. Ako se utvrdi da je treća zemlja „primjerena”, osobni podaci iz EU-a u tu treću zemlju mogu se prenositi bez ikakvih dodatnih uvjeta.

U Ujedinjenoj Kraljevini obrada podataka uređena je takozvanom „Općom uredbom o zaštiti podataka Ujedinjene Kraljevine” i Zakonom o zaštiti podataka iz 2018. koji se temelje na Općoj uredbi o zaštiti podataka EU-a i Direktivi o zaštiti podataka za potrebe kaznenog progona. Njima se osiguravaju slične zaštitne mjere, prava pojedinaca, obveze za voditelje obrade i izvršitelje obrade, pravila o međunarodnim prijenosima, sustav nadzora i pravna sredstva koji su zajamčeni pravom EU-a. Nacrti odluka uključuju i detaljnu procjenu uvjeta i ograničenja te mehanizama nadzora i pravnih sredstava koji se primjenjuju u slučaju pristupa javnih tijela Ujedinjene Kraljevine podacima, posebice za potrebe kaznenog progona i nacionalne sigurnosti.

Valja napomenuti i da se Ujedinjena Kraljevina obvezala se će ostati stranka Europske konvencije o ljudskim pravima i „Konvencije br. 108” Vijeća Europe, jedinog obvezujućeg multilateralnog instrumenta za zaštitu podataka. To znači da, iako je napustila EU, kad je riječ o privatnosti Ujedinjena Kraljevina ostaje dijelom „europske obitelji”. Nastaviti se pridržavati međunarodnih konvencija posebno je važno za stabilnost i trajnost predloženih zaključaka o primjerenosti.

Nacrti odluka o primjerenosti koji su danas poslani Europskom odboru za zaštitu podataka odnose se na protok podataka iz EU-a u Ujedinjenu Kraljevinu. Protok podataka u drugom smjeru (iz Ujedinjene Kraljevine u EU) reguliran je propisima Ujedinjene Kraljevine koji se primjenjuju od 1. siječnja 2021. Ujedinjena Kraljevina ocijenila je da EU osigurava primjerenu razinu zaštite i da se podaci iz Ujedinjene Kraljevine mogu slobodno prenositi u EU.

Više informacija

Nacrt odluke: Opća uredba o zaštiti podataka

Nacrt odluke: Direktiva o zaštiti podataka za potrebe kaznenog progona

Međunarodna dimenzija zaštite podataka: odluke o primjerenosti

Međunarodna dimenzija zaštite podataka: Brexit

Pojedinosti

Datum objave
19. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj