Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. veljače 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Zaštita osoba koje rade putem platformi: Komisija pokreće prvu fazu savjetovanja sa socijalnim partnerima

Komisija danas pokreće prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima o tome kako poboljšati radne uvjete osoba koje rade putem digitalnih radnih platformi. U EU-u se rad putem platformi brzo razvija u sve većem broju poslovnih sektora...

Zaštita osoba koje rade putem platformi: Komisija pokreće prvu fazu savjetovanja sa socijalnim partnerima

Kriza uzrokovana koronavirusom ubrzala je digitalnu transformaciju i širenje poslovnih modela platformi na unutarnjem tržištu. Za vrijeme zabrana kretanja bez nekih bi platformi bilo gotovo nemoguće osigurati pristup određenim uslugama. S druge strane, u javnozdravstvenoj je krizi ranjivost osoba koje rade u područjima kao što je ekonomija platformi još više došla do izražaja, i zbog izloženosti zdravstvenim i sigurnosnim rizicima i zbog ograničenog pristupa socijalnoj zaštiti i naknadama.

Zbog takvog razvoja situacije i prekogranične prirode digitalnih platformi porasla je potreba za inicijativom EU-a za poboljšanje radnih uvjeta tih osoba.

Svrha je ove prve faze savjetovanja pozvati socijalne partnere da iznesu stajališta o potrebi i smjeru mogućeg djelovanja EU-a za poboljšanje uvjeta rada putem platformi. Javno savjetovanje trajat će najmanje šest tjedana.

Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba, izjavila je: Digitalno doba otvara sjajne mogućnosti za poduzeća, potrošače i građane. Platforme mogu pomoći ljudima da pronađu posao i istraže nove poslovne ideje. Pritom moramo osigurati da naše europske vrijednosti budu dobro integrirane u digitalno gospodarstvo. Moramo se pobrinuti da ti novi oblici rada budu održivi i pravedni.

Nicolas Schmit, povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava, rekao je: Usred digitalne tranzicije ne možemo izgubiti iz vida temeljna načela našeg europskog socijalnog modela. Trebali bismo što bolje iskoristiti potencijal digitalnih radnih platformi za otvaranje radnih mjesta, a ujedno osigurati dostojanstvo, poštovanje i zaštitu ljudi koji na taj način rade. Zato će nam stajališta socijalnih partnera uvelike pomoći da pronađemo uravnoteženu inicijativu za rad putem platformi u EU-u.

Kontekst

Predsjednica von der Leyen u svojim je političkim smjernicama naglasila da „digitalna transformacija donosi brze promjene koje utječu na naša tržišta rada”. Obvezala se da će „razmotriti načine na koje se mogu poboljšati uvjeti rada radnika koji rade putem platformi”.

U Komunikaciji Jaka socijalna Europa za pravednu tranziciju opisuju se razne mogućnosti i izazovi s kojima se Europa suočava u području klimatske politike, digitalizacije i demografskih promjena te se naglašava potreba da ta tranzicija bude pravedna i socijalna. Konkretno, za održiv rast ekonomije platformi potrebni su bolji uvjeti rada za radnike koji rade putem platformi.

U Programu rada Komisije za 2021. najavljena je zakonodavna inicijativa za poboljšanje radnih uvjeta radnika koji rade putem platformi do kraja 2021. Time će se poduprijeti provedba načela sadržanih u europskom stupu socijalnih prava.

Člankom 154. stavkom 2. UFEU-a predviđene su dvije faze savjetovanja sa socijalnim partnerima o prijedlozima u području socijalne politike na temelju članka 153. UFEU-a. Ako socijalni partneri ne odluče međusobno započeti pregovore nakon prve ili druge faze savjetovanja, Komisija će do kraja godine predložiti zakonodavnu inicijativu.

Više informacija

Prva faza savjetovanja sa socijalnim partnerima

Pitanja i odgovori: Prva faza savjetovanja sa socijalnim partnerima o poboljšanju uvjeta rada putem platformi

Pojedinosti

Datum objave
24. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj