Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak2. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Zaštita europskih potrošača: Safety Gate pomaže u uklanjanju s tržišta opasnih proizvoda za zaštitu od COVID-a 19

Europska komisija danas je objavila godišnje izvješće o EU-ovu sustavu Safety Gate, koji služi brzom obavješćivanju u slučajevima pojave opasnih neprehrambenih proizvoda široke potrošnje i njihovu uklanjanju s tržišta. Izvješće pokazuje da je broj...

Zaštita europskih potrošača: Safety Gate pomaže u uklanjanju s tržišta opasnih proizvoda za zaštitu od COVID-a 19

Didier Reynders, povjerenik za pravosuđe, izjavio je: Sustav Safety Gate pokazao se otpornim na krize: tijekom aktualne pandemije COVID-a 19, kao glavni alat za učinkovito i brzo širenje informacija o opasnim proizvodima poput neadekvatnih maski i otrovnih dezinfekcijskih sredstava, pomogao je u njihovu uklanjanju s tržišta i zaštiti potrošača. Alati poput ovog dodatno nam pomažu u zaštiti prava potrošača.

Glavni zaključci iz izvješća

Nadzor je bio usmjeren na proizvode za zaštitu od COVID-a 19 koji su postali neophodni svim potrošačima, te je tijekom 2020. objavljeno 161 upozorenje u vezi maski, tri u vezi određenih vrsta zaštitnih odijela, 13 u vezi dezinfekcijskih sredstava za ruke i 18 u vezi ultraljubičastih lampi namijenjenih za sterilizaciju. Upozorenja u okviru tog sustava aktivna su i ove godine.

Tijekom 2020. tijela iz 31 zemlje koje sudjeluju u mreži Safety Gate (države članice EU-a, Norveška, Island, Lihtenštajn i Ujedinjena Kraljevina) razmijenile su ukupno 2253 upozorenja o mjerama poduzetima zbog pojave opasnih proizvoda te je poduzeto 5377 s tim povezanih mjera, što je porast od više od 20 % u odnosu na 2019.

Prema izvješću, igračke su kategorija proizvoda za koju je izdano najviše upozorenja (27 % ukupnog broja upozorenja), a slijede motorna vozila (21 %) te električni uređaji i oprema (10 %). To pokazuje da je nadzor tržišta u EU-u posebno usmjeren na zaštitu djece, kao posebno ugrožene skupine. Najčešće se upozoravalo na opasnost da proizvodi mogu uzrokovati ozljede poput prijeloma ili potresa mozga (25 %) te na kemikalije u proizvodima (18 %) i opasnost od gušenja djece (12 %).

U usporedbi s prošlom godinom, sve više internetskih trgovina obvezuje se poboljšati sigurnost proizvoda koje prodaju. Jučer su se još dva subjekta obvezala na sigurnost proizvoda: Joom i Etsy. Obećali su da će provjeravati da se proizvodi za koje postoji upozorenje u Safety Gateu ne prodaju na njihovim internetskim stranicama i da će brzo reagirati u slučaju da im nacionalna tijela dojave o opasnim proizvodima bilo koje vrste koje treba ukloniti sa stranica.

Sljedeći koraci

Europska komisija poduzećima koja se najviše zalažu za zaštitu potrošača dodjeljuje nagradu EU-a za sigurnost proizvoda. Ove će se godine posebna pažnja posvetiti inicijativama za zaštitu najugroženijih potrošača i upotrebi novih tehnologija za poboljšavanje sigurnosti potrošača. Prijave se mogu slati od jučer, a rok za prijavu je 30. travnja. Više informacija dostupno je ovdje.

Kontekst

Od 2003. sustav Safety Gate omogućuje brzu razmjenu informacija između država članica EU-a/EGP-a, Ujedinjene Kraljevine i Europske komisije o opasnim neprehrambenim proizvodima koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača, te se u skladu s tim poduzimaju odgovarajuće mjere i zabranjuje prodaja proizvoda na tržištu.

Istovremeno s objavom izvješća, Komisija je pokrenula izmijenjenu javno dostupnu internetsku stranicu Safety Gate, s modernim i jednostavnim sučeljem, kako bi ubrzala i olakšala postupak obavješćivanja. Stranice se postupno prevode na sve jezike EU-a, islandski i norveški. Poduzeća se mogu služiti i portalom Business Gateway kako bi brzo i učinkovito obavijestila nacionalna tijela o sigurnosnim aspektima proizvoda koje su stavila na tržište, a za koje postoji zabrinutost.

Zaštita potrošača cilj je i inicijative https://ec.europa.eu/info/files/product-safety-pledge_hr, u čijem se okviru definiraju konkretne dobrovoljne mjere pružatelja usluga internetske prodaje da brzo uklone ponudu proizvoda koji nisu sigurni sa svojih platformi. Do sada su taj sporazum o suradnji s državama članicama na uklanjanju opasnih proizvoda sa svojih internetskih stranica potpisali predstavnici jedanaest pružatelja usluga internetske prodaje: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, te danas Etsy i Joom.

Više informacija

Godišnje izvješće Safety Gate

Informativni članak o Safety Gateu

Safety Gate

Business Gateway

Nagrada EU-a za sigurnost proizvoda

Obveza zalaganja za sigurnost proizvoda

Pojedinosti

Datum objave
2. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj