Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. prosinca 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Zapošljavanje: Kriza uzrokovana koronavirusom posebno pogađa mlade i radnike s niskim dohotkom, stoji u tromjesečnom pregledu „Zapošljavanje i socijalna kretanja”

Europska komisija danas je objavila tromjesečni pregled „Zapošljavanje i socijalna kretanja” za prosinac 2020., u kojem se analiziraju učinci pandemije koronavirusa na radna mjesta i dohodak. Pregled pokazuje da je mjerama politike ublažen učinak...

Zapošljavanje: Kriza uzrokovana koronavirusom posebno pogađa mlade i radnike s niskim dohotkom, stoji u tromjesečnom pregledu „Zapošljavanje i socijalna kretanja”

Učinak krize na mlade izrazito je ozbiljan, a stopa nezaposlenosti mogla bi se idućih nekoliko mjeseci povećati. Nadalje, pregled je pokazao da je kriza uzrokovana koronavirusom dovela do nezapamćenog gubitka dohotka od rada. Učinak su posebno osjetili radnici koji su već u nepovoljnom položaju, kao što su mladi i osobe s ugovorima na određeno vrijeme. Mjere za nadoknađivanje izgubljenih plaća pomogle su u ublažavanju udarca te se njima pružila potpora radnicima s niskim dohotkom, koji su nesrazmjerno pogođeni krizom.

Nicolas Schmit, povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava, izjavio je: „Komisija koristi sva sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi državama članicama pružila potporu, posebno putem instrumenta SURE, kojim se podupiru nacionalni programi skraćenog radnog vremena. Osim toga, novom Garancijom za mlade podupirat će se mladi u razvoju vještina i stjecanju radnog iskustva, posebno u područjima relevantnima za zelenu i digitalnu tranziciju. Naš prioritet u razdoblju oporavka je središnja uloga mladih u tim tranzicijama.”

Cijelo izvješće dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
23. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj