Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. svibnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Zapadni Balkan: potpora za naše partnere u ovim teškim vremenima

Čelnici EU-a jučer su održali virtualni sastanak na vrhu s kolegama sa zapadnog Balkana na kojem su ponovno potvrdili potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana. Sastanak je također bio prilika za demonstraciju solidarnosti EU-a s regijom tijekom...

Zapadni Balkan: potpora za naše partnere u ovim teškim vremenima

Zapadni Balkan pripada u EU. O tome nema razgovora. I zato čvrsto vjerujem da Europska unija ima posebnu odgovornost pomoći partnerima u regiji, podsjetila je predsjednica Ursula von der Leyen.

EU tijekom krize pomaže zapadnom Balkanu i mobiliziran je nezapamćeni financijski paket od 3,3 milijarde eura kako bi se ublažili učinci pandemije u regiji. Komisija će kasnije ove godine predstaviti gospodarski i investicijski plan za potporu dugoročnom oporavku regije. U završnoj izjavi EU je ponovno potvrdio svoju odlučnost da dodatno pojača angažman na svim razinama kako bi podržao političku, gospodarsku i socijalnu preobrazbu regije te podsjetio da je pomoć i dalje izravno povezana s konkretnim napretkom u području vladavine prava i društvenih te gospodarskih reformi.

Predsjednica von der Leyen zaključila je: Prije nekoliko dana obilježili smo 16. godišnjicu najvećeg proširenja Europske unije. Politika proširenja jedna je od najuspješnijih politika EU-a i njome se diljem kontinenta šire mir, sigurnost i blagostanje. Siguran sam da će pomoći i zapadnom Balkanu i Europskoj uniji. Cjelovitu izjavu predsjednice pročitajte ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
7. svibnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj