Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak26. rujna 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Zapadni Balkan: Europska komisija donijela je prijedlog o operativnoj suradnji Frontexa sa Sjevernom Makedonijom

U skladu s Uredbom o europskoj graničnoj i obalnoj straži, sporazum o statusu sa Sjevernom Makedonijom uključivat će snažne odredbe o zaštiti temeljnih prava i o praćenju usklađenosti sa zakonodavstvom Unije.

Zapadni Balkan: Europska komisija donijela je prijedlog o operativnoj suradnji Frontexa sa Sjevernom Makedonijom

Europska komisija prošlog je tjedna donijela prijedlog o potpisivanju te o sklapanju sporazuma između Europske unije i Sjeverne Makedonije o operativnim aktivnostima Frontexa, Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu.

Prijedlozima koje je iznijela Komisija ojačat će se kapaciteti Frontexa u neposrednom susjedstvu EU-a tako što će se sjevernomakedonskim vlastima pomoći u upravljanju nezakonitim migracijama, borbi protiv krijumčarenja i povećanju sigurnosti na vanjskim granicama Unije.

U skladu s Uredbom o europskoj graničnoj i obalnoj straži, sporazum o statusu sa Sjevernom Makedonijom uključivat će snažne odredbe o zaštiti temeljnih prava i o praćenju usklađenosti sa zakonodavstvom Unije. Dijalog o tom sporazumu o statusu započeo je 2018., dok su prethodni sporazumi o statusu s Frontexom potpisani s partnerskim državama zapadnog Balkana sljedećom dinamikom: s Albanijom u listopadu 2018., s Crnom Gorom u listopadu 2019., a sa Srbijom u studenome 2019. U tijeku su pregovori o sličnom sporazumu o statusu s Bosnom i Hercegovinom.

Pojedinosti

Datum objave
26. rujna 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj