Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. listopada 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Zaključena druga plenarna sjednica Konferencije o budućnosti Europe

Druga plenarna sjednica Konferencije o budućnosti Europe održala se u subotu, 23. listopada u Strasbourgu kako bi raspravljala o doprinosima građana.

Zaključena druga plenarna sjednica Konferencije o budućnosti Europe

80 predstavnika europskih panela građana i građanki zauzelo je svoja mjesta kao članovi plenarne skupštine. Rasprave su se vodile o doprinosima građana sa:

Konferencija o budućnosti Europe je dosad nezabilježen, otvoren i uključiv demokratski proces u kojem svi Europljani na višejezičnoj digitalnoj platformi mogu iznijeti svoje mišljenje o različitim aspektima naše zajedničke budućnosti.

Izjave

Supredsjedatelji Konferencije dali su u Strasbourgu ove izjave.

Guy Verhofstadt (Europski parlament) izjavio je: „Entuzijazam panela građana je sjajan, očekivanja su velika, a formula je uspješna. Plenarna skupština sada mora pronaći odgovore na postavljena pitanja u obliku zajedničke vizije za budućnost Europe i konkretnih ideja za reformu Europske unije, a politika EU-a mora pokazati da im je dorasla.”

Gašper Dovžan (predsjedništvo Vijeća) komentirao je: "Deseci tisuća građana nastavljaju raspravljati o budućnosti Europe na događanjima i panelima na europskoj i nacionalnoj razini te na digitalnoj platformi. Na plenarnom zasjedanju raspravljat će se o njihovim preporukama, bez unaprijed utvrđenog ishoda, o temama do kojih im je najviše stalo. Ovo je prva plenarna sjednica tijekom slovenskog predsjedanja Vijećem i bili smo vrlo zadovoljni što su s nama bili i predstavnici naših partnera sa zapadnog Balkana kao ključni čimbenici s kojima dijelimo odgovornost za budućnost EU-a.”

Dubravka Šuica (potpredsjednica Europske komisije) dodala je: "Ovo je povijesni trenutak u kojem građani prvi put raspravljaju na svim razinama, na isti način kao i njihovi izabrani predstavnici. Sada dok se spremamo otisnuti prema našoj zajedničkoj budućnosti, stavljanjem građana u središte donošenja europskih politika ojačat ćemo naše predstavničke demokracije."

Audiovizualni materijali

Isječci su dostupni na internetskoj stranici Europe by Satellite (EbS), a svi videomaterijali, audiomaterijali i fotografije (uključujući editiranu snimku) mogu se preuzeti iz Multimedijskog centra Parlamenta. Snimka izjava troje supredsjedatelja također je dostupna.

Sljedeći koraci

Sljedeća plenarna sjednica Konferencije održava se 17. i 18. prosinca. U međuvremenu će stizati novi doprinosi građana:

  • europski paneli građana i građanki sastat će se na internetu u studenome, a prva dva panela dovršit će svoje preporuke i predstaviti ih na plenarnoj sjednici u prosincu;
  • višejezična internetska platforma i dalje je na raspolaganju za zaprimanje ideja građana i organizaciju događanja, koji će biti uvršteni u treće izvješće, planirano za prosinac, i poslužiti kao osnova za posljednje sesije panela te za buduće sastanke plenarne skupštine Konferencije
  • u državama članicama i dalje se organiziraju nacionalni paneli i događanja.

Dodatne informacije

O plenarnoj skupštini

Plenarno zasjedanje pripremile su radne skupine čiji su konstitutivni sastanci održani u petak.

Plenarna skupština sastoji se od 108 predstavnika Europskog parlamenta, 54 predstavnika Vijeća (po dvoje iz svake države članice), troje predstavnika Europske komisije, 108 predstavnika nacionalnih parlamenata te 108 građana na ravnopravnoj osnovi. U ime građana u raspravama će sudjelovati 80 predstavnika europskih panela građana, 27 predstavnika nacionalnih panela građana ili događanja u okviru Konferencije (po jedan iz svake države članice) te predsjednica Europskog foruma mladih. K tome, u raspravama će sudjelovati i po 18 predstavnika Odbora regija i Gospodarskog i socijalnog odbora te po šestero izabranih predstavnika regionalnih vlasti i izabranih predstavnika lokalnih vlasti, 12 predstavnika socijalnih partnera i osmero predstavnika civilnog društva. Po prvi put kao ključni partneri sudjeluju i predstavnici sa zapadnog Balkana.

O panelima i višejezičnoj digitalnoj platformi

Na višejezičnoj digitalnoj platformi prikupljeno je 8600 ideja i 14 900 komentara od više od 31 000 sudionika. Održana su četiri europska panela građana na kojima se okupilo oko 800 građana iz cijelog EU-a. Održano je i više od 3180 drugih događanja diljem Europske unije s više od 140 000 sudionika.

Izvješća o prvim sastancima panela i popisi tematskih područja i podtema koje su građani odabrali za daljnje rasprave dostupni su na višejezičnoj digitalnoj platformi:

Panel 1. Snažnije gospodarstvo, socijalna pravda i radna mjesta, obrazovanje, kultura, mladi i sport, digitalna transformacija

Panel 2. Europska demokracija, vrijednosti i prava, vladavina prava, sigurnost

Panel 3. Klimatske promjene i okoliš, zdravlje

Panel 4. EU u svijetu, migracije.

Poveznice

Višejezična digitalna platforma

Infografika: Tijek Konferencije o budućnosti Europe

Infografika: Proces Konferencije o budućnosti Europe

Zajednička izjava o Konferenciji o budućnosti Europe

Pojedinosti

Datum objave
25. listopada 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj